'Bestaat beeld van Ajax-transfersommen Ziyech en Van de Beek, in KKD minimumloon'

'Bestaat beeld van Ajax-transfersommen Ziyech en Van de Beek, in KKD minimumloon'

Gepubliceerd: dinsdag 13 oktober 2020 om 07:02di 13-10-2020 om 07:02

NEC-directeur Wilco van Schaik vindt dat de Nederlandse clubs wederom aandacht moeten vragen voor de financiële gevolgen van de coronacrisis. Van Schaik voorziet, vooral in de Keuken Kampioen Divisie, een slagveld.

"Als er geen maatwerk vanuit Den Haag komt met financiële steun of de stadions weer deels mogen worden gevuld, gaan er clubs omvallen", begint Van Schaik in gesprek met De Telegraaf. "De KNVB heeft de overheidssteun niet losgekregen. Ons probleem zal als niet groot genoeg of specifiek genoeg gezien zijn. Dat moet de bond zich aanrekenen, maar wij als clubs onszelf ook. Het imago van het voetbal zit ons in de weg."

Van Schaik vindt dat de voetbalwereld zich te weinig laat zien in Den Haag, terwijl andere branches juist wel van zich laten horen. "De voorzitter van Horeca Nederland, de voorzitter van de kermisvereniging: ze laten zich allemaal horen en krijgen wat voor elkaar. Het voetbal blijft rustig zitten en de weg van de diplomatie volgen. Dat kan niet. De belangen zijn te groot. We moeten opstaan."

Voetbal wordt misbruikt
Het zorgt voor felle emoties bij Van Schaik, die in de gaten heeft dat er snel wat moet gebeuren. "Er zingen twintig mensen bij een training van Feyenoord en het eerste wat premier Rutte zegt, is: als het voetbal niet oppast, gaan de stadions op slot. De burgemeesters mochten dat per direct beslissen. Uiteindelijk nam het kabinet zelf de beslissing. En wij moeten dat maar accepteren? Het voetbal wordt misbruikt en dat moet eens stoppen."

De financiële gevolgen worden niet alleen zichtbaar voor de clubs (in de Keuken Kampioen Divisie), maar ook voor de spelers. "Er bestaat het beeld van alleen maar dikke miljonairs en transfersommen die Ajax voor Hakim Ziyech en Donny van de Beek incasseert, terwijl er in de Keuken Kampioen Divisie jongens spelen voor het minimumloon. Het gemiddelde salaris is 2.700 euro bruto. Gemíddeld", sluit Van Schaik af.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws