'Spoedig terug naar voetbal met publiek, het gaat volledig volgens de richtlijnen'

'Spoedig terug naar voetbal met publiek, het gaat volledig volgens de richtlijnen'

13-10-2020 09:57
100

NEC-directeur Wilco van Schaik wil zo snel mogelijk weer publiek in de stadions, volgens de richtlijnen van het RIVM. Mocht het nog veel langer gaan duren voordat er weer fans welkom zijn, wordt dat een groot probleem voor de clubs.

"Clubs worden nu nog geholpen door uitstel van belastingen en door de gemeenten die flexibel zijn met de huren. Maar deze uitgestelde betalingen moeten het komende seizoen ergens een keer worden betaald. Als dat allemaal in één keer moet, vallen er echt clubs om", stelt Van Schaik in gesprek met De Telegraaf. "Waar clubs nu het tekort van één, twee of vijf miljoen euro uit vorig seizoen nog kunnen dekken, worden de verliezen dit jaar nog groter. En die kan geen club gedekt krijgen, behoudens de grote drie misschien."

Van Schaik merkt op dat er zo snel mogelijk weer publiek in de stadions moet zitten, met inachtneming van de maatregelen van het RIVM. "Dat is de enig mogelijke redding voor het voetbal, want het gecreëerde noodloket is bijna een onmogelijke, lange route vanwege alle voorwaarden die eraan worden gesteld. Er is toch ook geen schouwburg die of boerenbedrijf dat in zijn eentje voor steun naar Den Haag moet? Nu we geen collectieve steun krijgen, moeten we met elkaar het plan maken hoe we zo snel mogelijk in de buitenlucht veilig in volle stadions kunnen spelen."

De NEC-directeur begrijpt niet goed waarom er opeens geen publiek meer welkom is in de stadions. "Alles klopte bij het voetbal, het gaat volledig volgens de richtlijnen. Ik pleit ervoor om zo spoedig mogelijk terug te keren naar voetbal deels met publiek. Uiteraard weer volgens de richtlijnen van het RIVM, maar dat deden we al maanden, dus er is geen enkel beletsel", sluit hij af.