AZ loopt miljoenen mis door corona en dakdrama, maar presenteert wel winst

AZ loopt miljoenen mis door corona en dakdrama, maar presenteert wel winst

13-10-2020 23:05
110

AZ heeft ondanks de coronacrisis en het dakdrama een winst van 5,6 miljoen euro geboekt in het afgelopen seizoen. Dat schrijft de club in het jaarverslag. In de huidige jaargang verwachten de Alkmaarders wel verlies te draaien als gevolg van de crisis en de kosten rond het nieuwe dak.

De netto omzet steeg met ruim vijf miljoen euro naar 30,8 miljoen euro, vooral door de inkomsten uit Europees voetbal. AZ haalde vorig seizoen de groepsfase van de Europa League en drong door tot de knockout-fase. De reguliere opbrengsten uit recettes, horeca en sponsoring waren echter beduidend lager dan in een normaal seizoen, als gevolg van corona en het dakdrama.

AZ schat dat de coronacrisis de club meer dan drie miljoen euro aan omzet heeft gekost. Ook in het huidige seizoen zal de coronacrisis grote gevolgen hebben. De Alkmaarders kunnen het verwachte verlies echter opvangen doordat een buffer is opgebouwd. 'We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet', zo laat de club weten. Het uitwijken naar andere stadions leverde een kostenplaatje van zo'n drie miljoen op.

Het resultaat vergoedingssommen bedraagt 6,8 miljoen euro positief. De transfer van Oussama Idrissi naar Sevilla wordt pas in het boekjaar 2020/2021 meegenomen.

De winst van vorig seizoen wordt door AZ toegevoegd aan het eigen vermogen, dat daardoor (per 30 juni van dit jaar) is gestegen naar 38,8 miljoen euro.