Mega-uitslagen en goed nieuws voor schoppers: deze zaken vallen op aan FIFA 21

Mega-uitslagen en goed nieuws voor schoppers: deze zaken vallen op aan FIFA 21

16-10-2020 10:00
33

Het is het moment van het jaar waar veel voetbalfans op hebben zitten wachten: FIFA 21 is uit. Na een week spelen is het hoog tijd voor een round-up.

Nadat de vorige editie veel kritiek te verduren kreeg, hoopt ontwikkelaar Electronic Arts (EA) de criticasters de mond te snoeren met FIFA 21. De nieuwe game garandeert uren speelplezier met FUT, Volta of de Career Mode, maar voor de meeste mensen gaat het vooral om het verslaan van je beste vriend, grote broer of collega. Déze acht zaken zijn ons na een weekje FIFA 21 opgevallen.

1. We beginnen met fantastisch nieuws voor FIFA'ers die een vliegende tackle niet schuwen of hun frustraties bij een achterstand niet de baas zijn: directe rode kaarten zijn zeldzaam. Met name harde tackles op het middenveld worden niet snel meer met rood bestraft.

2. Sinds mensenheugenis is het de belangrijkste statistiek in FIFA: snelheid. Dat is deze game niet anders. Snelle - en zélfs relatief langzame - aanvallers zijn nauwelijks bij te halen als ze er 'doorheen' zijn. Ook is het opstellen van snelle verdedigers aan te raden.

3. Scoren gaat soepeler: schoten waarbij je denkt dat ze erin moeten, gaan er ook daadwerkelijk in. Omdat het voordeel in de meeste gevallen bij de aanvallers ligt, zijn wedstrijden met zes, zeven of acht goals eerder regel dan uitzondering.

4. Waar bij de vorige editie menig controller door de kamer vloog bij een goal van de tegenstander, voelt het verdedigen in FIFA 21 nu realistischer en belonender. Schoten worden sneller geblokt en gaan niet meer om de haverklap door de benen van je speler.

5. Toch is het verdedigen in vele opzichten ook moeilijker geworden. Het is niet meer mogelijk om alles door de AI te laten doen. Nu moet je echt zelf aan de bak: instappen, duels winnen, druk zetten. Het is één van de verklaringen voor de grote uitslagen.

6. Aanvallende FIFA-spelers kunnen hun hart ophalen: door het nieuwe 'Agile Dribbling' kunnen spelers met een goede dribbel makkelijker tegenstanders passeren, alleen door R1 in te houden. Lionel Messi en Neymar zijn hier koningen in, maar elke speler in de game kan het.

7. FIFA heeft tevens 'Directed Runs' toegevoegd aan het arsenaal van de aanvallers. Hiermee krijg je meer controle over de timing en looprichting van de andere spelers op het veld. En zo doe je dat: L1/LB en de rechterstick bewegen in de richting waar je je medespeler heen wilt sturen.

8. In FIFA 20 was het praktisch onmogelijk om te scoren met een kopbal. Dat is nu gefixt: voorzetten zijn nauwkeuriger en kopballen kun je nu helemaal zelf een richting geven. Goed nieuws voor de opportunisten!