De Boer licht onverwachte Oranje-formatie toe: 'Ik had hem graag opgesteld'

De Boer licht onverwachte Oranje-formatie toe: 'Ik had hem graag opgesteld'

14-10-2020 20:40
36

Frank de Boer gooit na twee interlands het roer om bij het Nederlands elftal: de bondscoach kiest tegen Italië verrassend voor een 5-3-2-formatie. Voor de camera van de NOS geeft hij tekst en uitleg.

De Boer is niet bang voor kritiek als het misgaat in Bergamo. "Mensen kunnen ook zeggen dat we hetzelfde blijven doen, terwijl we hebben gezien dat het niet werkt", aldus de bondscoach. Dat de spelers nauwelijks op een systeem met vijf verdedigers hebben getraind, drukt hij ook de kop in. "Het kan goed gaan. De spelers waren enthousiast."

De laatste twee jaar onder Ronald Koeman speelde Oranje in een 4-3-3-systeem. "Volgens mij hebben ze met dit systeem ook met 3-0 gewonnen van Portugal. Dat is lang geleden, maar het ging wel zo. Italië is gewoon een heel goede ploeg, dat moeten we niet onderschatten. Ze zijn echt lastig te bespelen. Ik denk dat we het ze zo lastig gaan maken. En we kunnen schakelen (naar 4-3-3, red.) als het eventueel niet lukt."

"Nu heb je koppeltjes", vervolgt De Boer. "Italië staat continu met vijf man voorin. Frenkie de Jong en Donny van de Beek stonden vorige maand (kansloze 0-1 nederlaag in Amsterdam, red.) in niemandsland. Wij moeten zorgen dat we in duels komen."

Berghuis
De Boer passeert Steven Berghuis, één van de weinige lichtpuntjes tegen Mexico en Bosnië, opnieuw. "Dat is best wel lastig, want ik had hem graag willen opstellen. Hij is in vorm. Maar deze wedstrijd vraagt wat anders. Italië is gewoon een heel goede tegenstander. We gaan er niet zomaar even overheen lopen."