Zeven conclusies: Oranje en De Boer doen verlangen naar Koeman afnemen

Zeven conclusies: Oranje en De Boer doen verlangen naar Koeman afnemen

14-10-2020 23:36
58

Het Nederlands elftal wist ook de derde interland onder bondscoach Frank de Boer niet te winnen, maar gaf tegen Italië (1-1) wél een teken van leven. Mede dankzij Frenkie de Jong kan De Boer de komende maand iets rustiger slapen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na het duel in Bergamo.

De Boer wijzigt wéér systeem
"Als we hetzelfde doen, dan hebben we gezien dat het niet lukt", zo verklaarde De Boer vooraf zijn keuze om over te stappen op 5-3-2. Toegegeven: het had twee kanten op kunnen vallen, maar tegen Italië pakte het goed uit. De bondscoach koos ervoor om overal op het veld koppeltjes te vormen. Oranje straalde eindelijk weer eens spelvreugde uit en creëerde nu wel de nodige kansen.

WK 2014-vibes bij Blind
Die kansen kwamen in de eerste helft veelvuldig vanaf de linkerkant. Daley Blind kreeg héél veel ruimte om op te komen en vertolkte zo een belangrijke rol bij de gelijkmaker van Donny van de Beek. Het deed ons denken aan het WK 2014 in Brazilië.

Discussie over rechtsback
Denzel Dumfries maakte geen beste beurt tegen Bosnië en Herzegovina, maar veel slechter dan Hateboer had hij het tegen Italië toch niet gedaan? Hateboer speelde op vertrouwde bodem en in het hem bekende 5-3-2, maar hij maakte twee grote fouten. De Atalanta-back wist zich gek genoeg geen raad met de ruimte: doorstappen op Spinazzola of naar binnen knijpen. Het ging niet goed.

Masterclass van De Jong
Zo goed hebben we Frenkie de Jong al een tijdje niet gezien. De FC Barcelona-middenvelder heerste in Bergamo. Hij stuurde het spel aan met knappe passes en mooie rushes. Oranje swingde eindelijk weer een beetje en dat kwam niet in de laatste plaats door De Jong.

Waar was Berghuis?
Iedereen was het over één ding eens: om Steven Berghuis kon De Boer niet meer heen. De bodscoach opteerde echter voor een 5-3-2 systeem, waarin geen plaats was voor de aanvaller van Feyenoord. De verklaring was duidelijk: naast Memphis Depay wilde De Boer graag een kopsterke targetman, die gepokt en gemazeld is tegen gelouterde verdedigers als Bonucci en Chiellini.

De Boer doet kritiek even verstommen
Precies op tijd voor het Nederlands elftal en zeker ook voor De Boer gaf Oranje een teken van leven. De kritiek was niet van de lucht na de matige vertoningen tegen Mexico en Bosnië, maar het optreden in Bergamo biedt houvast en zal het verlangen naar Ronald Koeman iets doen afnemen.

Alles is nog mogelijk
Een tweede Nations League-poulewinst of degradatie: het kan nog alle kanten op voor Oranje. Polen leidt verrassend de dans met zeven punten, voor Italië (zes), Nederland (vijf) en Bosnië (twee). Volgende maand wacht eerst een oefeninterland tegen Spanje, daarna valt de beslissing voor de equipe van De Boer in de duels met Bosnië en Polen.