Feyenoord komt zonder steun Legioen niet langs Sparta in derby

18-10-2020 14:08 Laatste update: 14:10
180

Feyenoord is er zondagmiddag niet in geslaagd drie punten te pakken tegen stadgenoot Sparta. Zonder de steun van het Legioen bleef de ploeg van trainer Dick Advocaat steken op een 1-1 gelijkspel.

Met Bryan Linssen als valse spits en João Teixeira weer op de plaats van de gepasseerde Orkun Kökcu begon Feyenoord weifelend aan de Rotterdamse derby. Het eerste gevaar kwam wel van de thuisclub: na een voorzet van Ridgeciano Haps waagden Mark Diemers en Steven Berghuis een poging, maar de bal wilde er niet in.

Jens Toornstra zorgde voor het opvallendste moment van de beginfase. De Feyenoorder haalde Abdou Harroui hard naar de grond en had geluk dat scheidsrechter Kevin Blom hem slechts bestrafte met geel. Harroui kon na een blessurebehandeling aan zijn schouder door.

Op slag van rust kwam de openingstreffer uit de lucht vallen. Haps kwam mee op en schoof de bal door de benen van Tom Beugelsdijk in het Sparta-doel. Benjamin van Leer ging daarbij opnieuw niet vrijuit. De voorsprong deed echter geen wonderen voor Feyenoord, dat ook na rust erg matig voor de dag kwam.

Na 52 minuten kwam Sparta op gelijke hoogte. Uros Spajic leek een vrije trap te veroorzaken, maar na ingrijpen van de VAR wees Blom naar de stip. Specialist Lennart Thy hield vervolgens het hoofd koel: 1-1. Tot overmaat van ramp viel Leroy Fer niet lang daarna uit met een hamstringblessure; slecht nieuws voor Feyenoord in de aanloop naar de 'Europese' weken.

Na de Sparta-gelijkmaker probeerde Advocaat wat te forceren met het inbrengen van Nicolai Jörgensen en George Johnston voor Linssen en Diemers, maar Feyenoord kwam niet meer in de buurt van de winnende treffer. Sterker nog, de grootste kans was diep in blessuretijd voor Sparta. Deroy Duarte stuitte echter op Justin Bijlow.

Door het gelijkspel gaat Feyenoord nu samen met FC Twente aan kop in de Eredivisie, maar PSV, sc Heerenveen, Vitesse en Ajax kunnen de Rotterdammers later op de zondag passeren.