Succesvolle rentree Klaassen bij Ajax: eenvoudige zege en goal tegen Heerenveen

18-10-2020 16:22
169

Ajax heeft de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen overtuigend gewonnen. De Amsterdammers waren vooral in de eerste helft heer en meester en zegevierden, mede door een goal van de teruggekeerde Davy Klaassen en een uitblinkende Mohammed Kudus, met 5-1.

Met Lassina Traoré in de punt van de aanval en Dusan Tadic nog steeds als linksvoor zocht Ajax vanaf de aftrap de aanval. Al na vier minuten was het raak voor de Servische aanvoerder van de Amsterdammers. Vanaf de linkerkant soleerde Tadic naar binnen en in vrijheid kon hij met zijn rechterbeen de bal in de verre hoek plaatsen: 1-0. Vooral rechtsback Sherel Floranus had daar meer kunnen doen.

Een dure fout voor Heerenveen, dat zich een andere start zal hebben voorgesteld en meteen in de achtervolging moest. Pas na twintig minuten viel er een Friese kans te noteren, maar dat was er wel één die erin had gemoeten. Henk Veerman kon vrij inkoppen, maar zag hoe Onana met een uiterste krachtsinspanning redding wist te brengen. Een belangrijke save, want tien minuten na de mogelijkheid voor Heerenveen viel de 2-0.

Die kwam wederom op naam van Tadic, die vanaf elf meter mocht aanleggen nadat de ongelukkige Floranus hands maakte. De VAR had lang nodig om tot een beslissing te komen, maar uiteindelijk wees scheidsrechter Kuipers naar de stip en vuurde de Serviër overtuigend binnen. Daarmee was de gifbeker in de eerste helft nog niet leeg voor Heerenveen, want Ajax-uitblinker Mohammed Kudus maakte er ook nog 3-0 van.

Na de rust vonden de Amsterdammers het, met de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool van aanstaande woensdag in gedachten, welletjes. Ze leunden achterover en er gebeurde weinig meer, tot twee Heerenveen-aanvallers met nog een half uur op de klok plotseling voor Onana opdoken. Het was Mitchell van Bergen die Henk Veerman vond en de Volendammer prikte de 3-1 in het doel.

De Friese opleving was echter van korte duur. Weer wees Kuipers naar de strafschopstip, ditmaal na vasthouden van Rodney Kongolo op Traoré. Dat was het moment voor Davy Klaassen om zijn rentree bij Ajax op te luisteren met een goal. Hij schoot de penalty overtuigend in de kruising en daarmee was de Amsterdamse zege een feit. De 5-1 van Antony in blessuretijd was een treffer voor het doelsaldo.

Met de driepunter op zak houdt Ajax Vitesse op doelsaldo achter zich op de ranglijst en wipt het over Heerenveen en Feyenoord heen. De Rotterdammers lieten eerder op zondag punten liggen tegen Sparta. Alleen PSV kan er nog voor zorgen dat de Ajacieden deze Eredivisie-speelronde niet als koploper afsluiten. Dan moet er gewonnen worden bij PEC Zwolle.