Superstart Götze bij PSV: perfect voor Schmidt-systeem, Ihattaren daalt af

Superstart Götze bij PSV: perfect voor Schmidt-systeem, Ihattaren daalt af

Gepubliceerd: maandag 19 oktober 2020 om 08:00ma 19-10-2020 om 08:00

Sneller dan gedacht maakte Mario Götze zondag zijn Eredivisie-debuut voor PSV. Roger Schmidt verkoos de 28-jarige Duitser boven Mohamed Ihattaren. Welke rol heeft Götze in het team van Schmidt en wat voegt hij toe aan het elftal van PSV? Een analyse.

Door Evert van Zoelen

Positie
Voorafgaand aan de wedstrijd is er nog lichte twijfel waar de Duitser gaat spelen. Wordt hij als tweede spits gebruikt naast Donyell Malen of komt hij vanaf de rechterkant? Direct bij de aftrap is het duidelijk dat Schmidt voor het laatste heeft gekozen. Götze begint als 'halve tien' op rechts, terwijl Mauro Júnior als spits staat opgesteld.

Omdat Mauro de eerste wedstrijden vanaf de rechterkant speelde, kunnen hij en Götze gedurende de wedstrijd gemakkelijk van positie wisselen. Vandaar dat we, zeker in de tweede helft, Götze ook enkele keren in de spits zien opduiken.

In balbezit
Het is inmiddels bekend: Schmidt geeft erg veel ruimte aan de voorste vier spelers. De twee spitsen staan samen met de linker- en rechtermiddenvelder in het centrum opgesteld en hebben de vrijheid om zelf ruimtes op te zoeken en onderling van positie te wisselen.

Götze trekt daarom constant vanaf rechts naar binnen om zich tussen de linies aanspeelbaar te maken. De Duitser staat meerdere malen erg goed opgesteld en creëert twijfels bij de verdedigers van PEC Zwolle. Niet alle spelers van PSV hebben echter de kwaliteiten om deze bal tussen de linies door te spelen, waardoor Götze nog niet vaak aan de bal komt.


Götze biedt zich aan tussen de linies. Bron: FOX Sports.

Een ander aspect dat Götze meebrengt is diepgang zonder bal. De Duitser maakt meerdere malen een goede loopactie langs de laatste lijn van PEC, om vervolgens de ruimte achter de verdediging in te rennen. Hoewel ook deze loopacties niet altijd op waarde geschat worden door zijn teamgenoten, voegt dit wel een essentieel onderdeel toe aan het spel van PSV.


Götze maakt een diepteloopactie als de middenvelders in balbezit zijn. Bron: FOX Sports.

Verdedigend
Vooral in het verdedigende aspect is te zien dat Götze niet alleen is aangetrokken vanwege zijn naam, maar dat hij echt in de filosofie van Schmidt past. Waar de rechterkant eerst verdedigend de mindere kant was van PSV, laat Götze zien hier een duidelijke impuls aan toe te voegen. De WK-held van 2014 herkent de momenten om naar binnen mee te 'knijpen' en heeft een goed oog voor gunstige momenten om druk te zetten. Het is ook niet verwonderlijk dat hij op de juiste plek staat om bij de 0-1 de bal te onderscheppen en binnen te schieten.


Götze herkent de momenten om naar binnen te komen bij het drukzetten goed. Bron: FOX Sports.


Götze onderschept de terugspeelbal en schiet de 1-0 binnen. Bron: FOX Sports.

Götze is daarnaast niet te betrappen op sterallures. Hij doet mee in het meteen omschakelen na balverlies en is niet te beroerd om achter iemand als Bram van Polen aan te rennen. Hij is geknipt voor het systeem van Schmidt bij PSV.

Conclusie
Hoewel Götze laat zien goed in het systeem te passen, is het vooral in de tweede helft merkbaar dat hij nog niet wedstrijdfit is. Passes komen niet altijd aan en zijn aannames zijn niet zo gelikt als we gewend van hem zijn. Logisch ook, gezien zijn weinige minuten in 2020: slechts twintig namens Borussia Dortmund.

Duidelijk is dat de komst van Götze voor een groot vraagteken zorgt achter de naam van Mohamed Ihattaren. Door Götze als 'halve tien' op rechts te gebruiken, lijkt Ihattaren te zijn afgezakt naar derde keus voor die positie, aangezien Mauro normaal gesproken ook op de bank zit als Eran Zahavi weer in de spits kan spelen.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws