El Clásico én Juventus-kraker: zo gaan Ronald Koeman en Barça hun topweek in

El Clásico én Juventus-kraker: zo gaan Ronald Koeman en Barça hun topweek in

24-10-2020 09:00 Laatste update: 19:29
16

De wittebroodsweken zijn voorbij, het echte werk kan nu beginnen voor Ronald Koeman: Real Madrid-thuis op 24 oktober en Juventus-uit op 28 oktober. VoetbalPrimeur bespreekt Koemans eerste weken in Camp Nou én blikt vooruit: in welke opstelling gaat FC Barcelona deze cruciale dagen tegemoet?

Het trotse Barça verloor in augustus met 8-2 van Bayern München en stond in brand toen Koeman zich in Camp Nou meldde. De oud-bondscoach besloot direct zijn stempel te drukken: vaste waarden als Arturo Vidal, Luis Suárez, Ivan Rakitic en Nélson Semedo werden bedankt voor bewezen diensten. Bovendien werd het tijd voor een systeemwisseling: trainer Ernesto Valverde hield vorig seizoen vast aan 4-3-3, opvolger Quique Setién experimenteerde af en toe met andere systemen, Koeman heeft de 4-2-3-1 geïntroduceerd in Camp Nou.

Wedden

Meer odds

Liever deze explainer bekijken? Check hier onze video over de transformatie van Barça onder Koeman!

Alleen noodgedwongen ingrepen achterin
Laten we kijken naar de veranderingen per linie. Neto is voorlopig de eerste doelman onder Koeman, maar dit is wel een noodgedwongen ingreep. Eerste keus Marc-André ter Stegen is nog herstellende van een operatie. Als de Duitser fit is, zal hij weer onder de lat plaatsnemen: El Clásico en de kraker tegen Juventus komen echter nog te vroeg voor hem.

Ook in de achterhoede is er niet veel veranderd. Sergi Roberto, Gerard Piqué, Clément Lenglet en Jordi Alba vormen in principe de laatste lijn, als ze alle vier beschikbaar zijn. Dat zal tijdens de komende week niet het geval zijn. Alba kampt met een blessure en wordt vermoedelijk vervangen door ex-Ajacied Sergiño Dest, de enige speler die Barça na de komst van Koeman vast heeft gelegd. Piqué pakte tegen Ferencváros een rode kaart en is geschorst voor het treffen met Juventus: Ronald Araújo is zijn stand-in.

Duo De Jong-Busquets, revival Coutinho
Het middenveld heeft een facelift gekregen onder Koeman. Barça speelde vorig seizoen met de punt naar achteren en Sergio Busquets was de eerste keus als nummer 6. Frenkie de Jong kon ook als centrale man spelen, maar stond meestal iets 'hoger' op het veld als hij samenspeelde met Busquets. Koeman heeft echter voor een systeem met twee controleurs gekozen: De Jong en Busquets spelen nu samen voor de verdediging, nieuwkomer Miralem Pjanic moet het voorlopig doen met een bijrol.

Philippe Coutinho was tijdens de eerste weken van het seizoen de aanvallende middenvelder van dienst. De revival van de Braziliaan is opmerkelijk: Barça wist niet wat het met de recordaankoop aan moest en verhuurde hem zelfs aan Bayern München. Koeman nam echter direct na de Champions League-winst van Bayern contract op met Coutinho en beloofde de Braziliaan een centrale rol in zijn plannen.

Messi de nieuwe Suárez
Ook voorin ziet er Barça er heel anders uit dan in het tijdperk-Valverde en -Setién. Suárez was zes jaar lang de onbetwiste aanvalsleider, maar was niet meer nodig. Superster Lionel Messi - hij wilde weg, maar kon niet onder zijn contract uit - mocht vorig seizoen lopen waar hij wilde, maar is vooralsnog de (valse) spits van dienst. Coutinho speelt dus in zijn rug, Antoine Griezmann en de jonge Ansu Fati bevolken de zijkanten, hoewel Griezmann liever in de as zou spelen.

Barça heeft tijdens de eerste weken van het seizoen tekenen van herstel vertoond. Het team van Koeman begint een herkenbaar geheel te worden, maar alles valt en staat natuurlijk met resultaten. Het puntenverlies tegen Sevilla en Getafe was een tegenvaller, maar als er van Real Madrid wordt verloren, zal de Catalaanse pers zijn messen slijpen. En wordt er gewonnen, dan is het hosanna in Camp Nou. Het woord is aan Koeman en zijn mannen!