De conclusies na een avondje Europa League met PSV, AZ en Feyenoord

De conclusies na een avondje Europa League met PSV, AZ en Feyenoord

22-10-2020 23:30 Laatste update: 23:32
72

De eerste Europa League-avond van dit seizoen zit erop voor PSV, AZ en Feyenoord. PSV ging onnodig onderuit tegen Granada, Feyenoord pakte een zwaarbevochten punt bij Dinamo Zagreb, terwijl AZ stuntte bij Napoli. VoetbalPrimeur zet de conclusies op een rij.

PSV
Götze wederom trefzeker 
Twee keer in de basis, twee keer een doelpunt. De start van Mario Götze bij PSV is een uitstekende. De Duitse spelmaker laat meteen zien een van de belangrijkste spelers te zijn en eiste een flinke lading aan ballen op. Het is voor PSV te hopen dat zijn spierblessure niet al te ernstig is, want een Götze in deze vorm is niet te missen voor de Eindhovenaren.

Ihattaren zoekt naar zijn vorm
Mohamed Ihattaren kreeg weer eens de kans van PSV-trainer Roger Schmidt, maar kwam tegen Granada absoluut niet uit de verf. Hij leverde de bal opvallend vaak in bij een speler met een ander shirt aan en in de tweede helft hebben we hem eigenlijk niet meer gezien. Het is duidelijk dat we nog niet de Ihattaren van vorig seizoen zien: het is voor hem te hopen dat hij zich snel weet te herpakken.

PSV mist Götze in tweede helft
Het was in de eerste helft bij PSV-Granada de grote Götze-show aan de kant van de thuisploeg. Bijna al het gevaar van PSV kwam (in)direct van de voet van de Duitse aanwinst. Wel werd pijnlijk duidelijk dat de Eindhovenaren zonder Götze meteen een stuk minder zijn. Hij bleef in de rust achter in de kleedkamer met een lichte spierblessure. PSV gaf een de voorsprong uit handen en verloor met 1-2.

AZ
Knappe stunt van gehavend AZ
Het verhaal was bekend: AZ moest tegen Napoli een lading spelers missen door een massale uitbraak van het coronavirus op de club. Gelukkig voor trainer Arne Slot kon hij wel over het grootste gedeelte van zijn basiselftal beschikken: Myron Boadu was de opvallendste ontbrekende naam bij de Alkmaarders. Twee wissels had Slot dan ook maar nodig tegen de Italiaanse club, die door een doelpunt van Dani de Wit knap op de knieën werd gedwongen. Een uitstekende start voor AZ.

Bruno Martins Indi zorgt voor rust
AZ verraste op de laatste dag van de transfermarkt met de transfer van Bruno Martins Indi. De centrale verdediger maakt meteen indruk bij de ploeg uit Alkmaar. Tegen Napoli straalde de voormalig Oranje-international de nodige rust uit, iets waar het voor zijn komst weleens aan ontbrak in de achterhoede. Het is nu zaak om deze vorm mee te nemen richting de Eredivisie, waar het de afgelopen weken een stuk minder ging voor AZ.

Bonuspunten zijn binnen
Het leek op voorhand de lastigste van de zes groepswedstrijden, maar AZ heeft de eerste driepunter van deze Europa League-campagne binnen. De mannen van trainer Slot staan er hierdoor meteen goed voor in Groep F: op het andere veld won Real Sociedad met 0-1 op bezoek bij HNK Rijeka. Volgende week komt Rijeka op bezoek in Alkmaar. Mocht ook deze wedstrijd gewonnen worden, dan heeft AZ zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor Europese overwintering.

Feyenoord
Berghuis geen schim van zichzelf
Feyenoord leek tegen Dinamo Zagreb goed uit de startblokken te komen, maar Steven Berghuis miste een uitgelezen kans om de Rotterdammers vanaf de penaltystip op voorsprong te schieten. De Feyenoord-aanvoerder wist zich vervolgens niet te herpakken: de normaal zo dreigende aanavaller was onzichtbaar tegen de stugge Kroatische ploeg. Het droeg bij aan een zeer teleurstellende prestatie.

Scherpte voor het doel
Het is een probleem waar Nederlandse ploegen vaker mee te maken hebben wanneer er Europees gespeeld wordt: het afmaken van de kansen voor het doel van de tegenstander. Zo ook Feyenoord donderdagavond. Vier honderd procent kansen kreeg de ploeg van trainer Dick Advocaat, de penalty van Berghuis niet meegerekend, maar de bal wilde er maar niet in. Bryan Linssen heeft moeite om zijn draai te vinden bij zijn nieuwe club en miste tegen Dinamo twee levensgrote kansen.

Bijlow
Niet voor het eerst dit seizoen maakte Justin Bijlow weer een uitstekende indruk onder de Feyenoord-lat. De keeper straalde rust uit, communiceerde goed en hield zijn ploeg in de slotfase geweldig op de been. Marcos Senesi moest het veld verlaten met zijn tweede gele kaart, Dinamo drong aan, maar wist de sluitpost van Feyenoord niet te passeren. De beste redding van Bijlow bewaarde hij tot het laatst: Luka Ivanusec had de bal voor het intikken, maar Bijlow kwam razendsnel uit zijn doel en pareerde het gevaar.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)