Jansma over jarige Pelé: 'Impact die hij heeft gehad wordt onderschat'

Jansma over jarige Pelé: 'Impact die hij heeft gehad wordt onderschat'

Gepubliceerd: vrijdag 23 oktober 2020 om 10:46vr 23-10-2020 om 10:46

Laatste update: vrijdag 23 oktober 2020 om 11:08vr 23-10-2020 om 11:08

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend onder de naam Pelé, is vandaag 80 jaar oud geworden. Kees Jansma koestert nog altijd warme herinneringen aan het spel van de doorgaans onnavolgbare Braziliaan.

"Dat de naam Pelé veel jongeren niet veel meer zegt, is logisch", begint Jansma tegenover de NOS. "Veel mensen in Nederland weten ook niet meer hoe goed Johan Cruijff bijvoorbeeld was. Maar je hoort natuurlijk wel te weten wat een grootheid Pelé was."

Volgens Jansma wordt de status van Pelé in de voetballerij nog wel eens ondergewaardeerd. "De impact die hij heeft gehad op zijn continent en de hele wereld, met zijn club Santos en Brazilië, met al zijn goals, dat wordt wel een beetje onderschat."

Pelé speelde ongeveer zijn hele loopbaan bij Santos, in zijn geboorteland Brazilië. Met Brazilië werd Pelé drie maal wereldkampioen. "Ik ben een romanticus als het gaat om voetbal, dus ik zou moeten zeggen dat resultaat niet zo telt. Maar een erelijst telt natuurlijk wel degelijk", stelt Jansma. "Dat is het jammerlijke aan Cruijff en ook aan Messi. Ik ben erg geraakt door het feit dat Pelé drie keer met die beker in zijn handen heeft gestaan."

Pelé wordt hedendaags vaak vergeleken met spelers als Messi en Cristiano Ronaldo. Voor Jansma gaat een dergelijke vergelijking niet op, omdat het voetbal teveel veranderd is in de loop van tijd. "Ja, het was vroeger veel trager. Je kon veel mooiere dingen doen op je gemakje. Maar Pelé zou ook in deze tijd een Messi zijn geweest", besluit Jansma.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Brasileirão Série A

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws