VAR grijpt hoofdrol tijdens PEC-Willem II: twee penalty's en één goal afgekeurd

24-10-2020 21:56 Laatste update: 21:59
95

PEC Zwolle en Willem II zijn niet veel wijzer geworden van hun onderlinge ontmoeting van zaterdagavond, dat in 0-0 eindigde. De VAR was de grote hoofdrolspeler van de wedstrijd: na interventie vanuit Zeist werden – terecht – twee penalty's ingetrokken en werd het winnende doelpunt van Jan-Arie van der Heijden afgekeurd.

PEC had de midweekse inhaalwedstrijd tegen RKC Waalwijk nog in de benen, maar maakte voor rust de beste indruk. De thuisploeg kon echter niet profiteren van een overschot aan balbezit en de onzekere start van de gasten. Kort voor rust kwam de wedstrijd plotseling tot ontbranding: Jordens Peters maakte een overtreding op Slobodan Tedic en de bal ging op de stip. Arbiter Pérez werd echter gecorrigeerd door de VAR: de bal ging werd op de rand van het strafschopgebied gelegd en PEC kon geen gevaar stichten uit de vrije trap.

Na rust kwam Willem II een stuk beter voor de dag en waren de rollen omgedraaid. PEC bleef echter lange tijd schadevrij: doelman Michael Zetterer deed Willem II bijna een treffer cadeau, maar kwam met de schrik vrij en Vangelis Pavlidis raakte de paal. Een 0-0 bleek onafwendbaar, maar vijf minuten voor tijd kreeg Mustafa Saymak plotseling twee gele kaarten achter elkaar: de middenvelder maakte eerst hands en liep vrijwel direct daarna Derrick Köhn op de hakken. De bal ging opnieuw op de stip, maar de VAR greep opnieuw in: Pérez veranderde een penalty wederom in een vrije trap.

VAR voorkomt ook doelpunt
Het maakte Willem II aanvankelijk niets uit: de rode kaart bleef staan en de bal werd teruggelegd op Van der Heijden, die de verre hoek vond. De VAR had echter hinderlijk buitenspel van Sebastian Holmén geconstateerd: Pérez keek de beelden terug, ging mee in dat oordeel en keurde de treffer van Willem II af. De Tricolores kregen in de slotfase alsnog een dot van een kans op 0-1, maar Ole Romeny kon niets meer doen aan de 0-0 eindstand.

Beide clubs blijven in de middenmoot van de Eredivisie hangen. PEC komt op zes punten, Willem II doet het met één punt minder.