Vitesse verslaat zwaar gehavend PSV na doldwaze slotminuut in Arnhem

25-10-2020 16:22 Laatste update: 16:57
484

PSV is de koppositie in de Eredivisie kwijt aan Ajax en Vitesse. De Eindhovenaren misten een groot aantal spelers door een corona-uitbraak in de selectie en dolven het onderspit in een rechtstreeks duel met de Arnhemmers: 2-1. Het is de eerste keer dat Vitesse van PSV wint in het Gelredome.

PSV werd zondagochtend opgeschrikt door extra coronabesmettingen: na Cody Gakpo, Pablo Rosario en Maxime Delanghe bleken ook aanvoerder Denzel Dumfries, Timo Baumgartl en Joël Piroe niet inzetbaar. Bovendien moest Mario Götze verstek laten gaan met fysieke klachten én was Donyell Malen te geblesseerd om te starten.

Het zwaar gehavende PSV hield niet langer dan tien minuten het doel schoon in Arnhem: zomerversterking Jacob Rasmussen kopte overtuigend de openingstreffer binnen voor Vitesse: 1-0. Schmidt koos voor een nieuwe 4-4-2-formatie met een ruit op het middenveld, maar dat bleek niet de juiste formule: PSV kon totaal geen vuist maken.

Meteen na rust liet PSV wel een ander gezicht zien. Eerste tikte Remko Pasveer nog een vrije trap van Philipp Max uit de kruising, maar de doelman van Vitesse moest capituleren bij een kopbal van Olivier Boscagli. Lang kon PSV echter niet genieten van de gelijkmaker.

In de 54ste minuut, vier minuten na de goal van Boscagli, kwam Vitesse weer op voorsprong. Loïs Openda verschalkte Yvon Mvogo. Hij leek dat te doen na overduidelijk buitenspel, maar de VAR besliste na minutenlange bestudering van de beelden anders: 2-1.

De puf leek eruit bij PSV, dat geen overtuigend slotoffensief wist te ontkenen. Toch leken de Eindhoven in de allerlaatste minuut van de blessuretijd nog een penalty te krijgen na een vermeende overtreding op Jorrit Hendrix. Scheidsrechter Bas Nijhuis floot, maar hij werd overruled door video-arbiter Danny Makkelie.

PSV ging de zesde speelronde in als koploper, maar is door de nederlaag ingehaald door Ajax en Vitesse. Die clubs hebben twee punten meer dan de ploeg van trainer Roger Schmidt, die zich echter vooral zorgen zal maken over het oplopende aantal coronabesmettingen in zijn selectie.