De kansen en gevaren voor Ajax tegen Atalanta: 'Ajax is niet van dat niveau'

De kansen en gevaren voor Ajax tegen Atalanta: 'Ajax is niet van dat niveau'

26-10-2020 12:30 Laatste update: 27-10-2020 11:20
107

Ajax staat voor een cruciale Champions League-wedstrijd in Italië: Atalanta Bergamo is dinsdag om 21.00 uur de tegenstander van de Amsterdammers, die afgelopen weekend vertrouwen tankten met een recordzege op VVV-Venlo. Toch is Atalanta de grote favoriet, stelt clubwatcher Matteo Spini in gesprek met VoetbalPrimeur.

Spini is werkzaam bij L'Eco, de grootste krant van Bergamo en omstreken. Hij was de laatste jaren getuige van Atalanta's indrukwekkende transformatie van anonieme Serie A-middenmoter tot Champions League-revelatie. "Het is een proces van jaren geweest", vertelt Spini aan deze website.

"Atalanta is een sterke club met een verantwoorde boekhouding, geweldige scouting en grote kennis van de transfermarkt. En niet te vergeten: een trainer en een spelersgroep die perfect bij elkaar passen. Atalanta verraste alles en iedereen tijdens het seizoen 2016/2017 en daar heeft de clubleiding op voortgeborduurd door iedere transferperiode de selectie te versterken met gerichte aankopen."

Elk jaar zette Atalanta een stap: van de vierde plaats in 2017 naar het eerste goede Europa League-seizoen in 2017/2018, tot een derde plaats in 2019 en 2020. "En nu is Atalanta een grote club in Italië en droomt men van de Scudetto", aldus Spini, die trainer Gian Piero Gasperini prijst als het meesterbrein van Atalanta. Hij hanteert 'een oud systeem met nieuwe accenten'.

"Gasperini wil overal één-tegen-één-situaties creëren. Intensiteit is de sleutel: Atalanta rent, rent en rent, meer dan andere ploegen. Het verschil met andere Italiaanse teams is erg groot, in Europa is dat minder. Ik denk dat Atalanta's stijl erg 'Europees' is in vergelijking met de andere teams in de Serie A. Door de jaren heen is het niveau gestegen: nu heeft Atalanta veel snelle, technische spelers en ze zijn steeds aanvallender gaan spelen. Dat betekent wel dat ze verdedigend wat moeilijkheden hebben."

De verdediging is Atalanta's achilleshiel. "De aanval is geweldig, maar het betekent dat ze achterin veel kansen moeten toestaan. Vaak gaat Atalanta om die reden ten onder. In de Serie A is het makkelijk om je terug te knokken, maar in Europa niet. Ajax moet goed beginnen en de tegenstander meteen pijn doen: in dat geval wordt het lastig voor Atalanta."

Toch is er in Bergamo veel optimisme richting de Champions League-kraker tegen Ajax, ondanks de nederlaag tegen Sampdoria (1-3) en monsterzege van Ajax (0-13). "Atalanta heeft altijd geluk met lotingen en de supporters denken dat ze ook dit jaar grote kans maken. Midtjylland is zwak, Liverpool is top en Ajax is niet van het niveau-Atalanta. De mensen zien het hier als een uitdaging, maar Atalanta is de favoriet."

Op de vraag welke spelers Ajax dinsdagavond moet vrezen, antwoordt Spini: "Elke aanvaller verdient aandacht. Papu Gomez is de aanvoerder en belangrijkste speler: hij rent veel en heeft bijzondere kwaliteiten. Duvan Zapata steekt niet in zijn beste vorm, maar is wel altijd een gevaar. En het is wachten op Josip Ilicic. Hij is een topspeler, maar is lang uit de roulatie geweest (persoonlijke problemen, red.) en is pas net terug. In de verdediging steekt Rafael Tolói erbovenuit en aan de linkerkant is Robin Gosens heel belangrijk. Hij scoort ook veel."

Kansloos zal Ajax hoe dan ook niet zijn: met name Dusan Tadic dwingt respect af bij de Italianen. "Ja, iedereen denkt meteen aan Tadic, want Atalanta lijdt onder topspelers met veel kwaliteit in de aanval. Ook snelle spelers kunnen een probleem zijn voor Atalanta's verdediging. Het is dus oppassen voor bijvoorbeeld Antony", besluit Spini.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)