Ajax-opponent Atalanta oogst in Eredivisie: 'De enige die nooit wordt gewisseld'

Ajax-opponent Atalanta oogst in Eredivisie: 'De enige die nooit wordt gewisseld'

Gepubliceerd: maandag 26 oktober 2020 om 16:30ma 26-10-2020 om 16:30

Hans Hateboer, Robin Gosens, Marten de Roon en Sam Lammers: de selectie van Atalanta Bergamo herbergt in de aanloop naar de Champions League-kraker tegen Ajax vier spelers met een Eredivisie-verleden. Het is resultaat van duidelijke transferfilosofie, vertelt Matteo Spini van het lokale L'Eco di Bergamo aan VoetbalPrimeur.

De voorliefde van Atalanta voor Eredivisie-spelers is terug te leiden naar Giovanni Sartori, technisch directeur van de Italiaanse stuntploeg. "Hij leidt een mega-netwerk met scouts over heel Europa en de wereld", verklaart Spini. "Nederland en België staan bovenaan de lijst, omdat er veel goede, goedkope spelers zijn met groeimarge. Sartori heeft expliciet toegegeven: de Eredivisie is voor ons de belangrijkste competitie om te scouten."

De van Heracles Almelo overgekomen Lennart Czyborra mislukte afgelopen seizoen in Bergamo, maar hij is een uitzondering: De Roon, Hateboer en Gosens ontpopten zich de laatste seizoenen tot vaste waarden bij Atalanta. In september maakte ook Lammers de overstap naar Lombardije. Sartori betaalde negen miljoen euro voor hem aan PSV.

Hoe gaat het met de Nederlanders in Bergamo? "Heel goed", stelt Spini. "De Roon is één van de leidersfiguren bij Atalanta. Hij is natuurlijk niet per se een speler waarvoor je naar het stadion komt, maar hij is wel het fundament van het Atalanta-systeem. De Roon is de enige speler in de selectie die nooit wordt gewisseld."

De clubwatcher van L'Eco di Bergamo werd verrast door Hateboer. "Die heeft zich echt spectaculair ontwikkeld. Op het begin leek hij niet goed, maar hij heeft beterschap getoond: technisch houdt het niet over, maar hij rent zó veel en past perfect in het systeem."

Aan de andere kant is de Nederlandse Duitser Gosens (ex-Vitesse en -Heracles) helemáál een revelatie", aldus Spini. "Gosens is vergeleken met Hateboer completer. En Lammers is natuurlijk net nieuw. Hij heeft pas een paar minuten gespeeld, maar scoorde al wel twee geweldige goals. Hij lijkt een extra wapen voor Atalanta."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wat wordt Atalanta - Ajax?

Zege Atalanta
23%
Zege Ajax
62%
Gelijkspel
14%
(4730 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws