Via PSV terug naar Utrecht: 'Vader en vriendin zeiden dat ik steeds excuses zocht'

Via PSV terug naar Utrecht: 'Vader en vriendin zeiden dat ik steeds excuses zocht'

27-10-2020 07:45
32

Bart Ramselaar maakte als groot talent de overstap van FC Utrecht naar PSV. De middenvelder speelde met de Eindhovenaren in de Champions League en debuteerde in Oranje, maar is op 24-jarige leeftijd weer terug in de Domstad. Hij krabbelt nu weer langzaam op.

Ramselaar kwam in het seizoen 2017-2018 veelvuldig in actie voor PSV, maar na de entree van trainer Mark van Bommel raakte hij uit beeld. In 2019 keerde hij terug naar FC Utrecht, waar hij aanvankelijk soms ook op de bank belandde. "

"Toen het voetbal door corona helemaal stillag, heb ik veel tijd gehad om na te denken", reageert Ramselaar in de Volkskrant. "Voetbal is negentig procent mentaal, dat geldt zeker ook voor mij. Ik moest die knop omzetten. Mijn vader en vriendin hielpen daarbij door kritisch te zijn. Ze zeiden dat ik steeds excuses zocht. Het lag aan de trainer, mijn medespelers. Je moet naar jezelf kijken, het is je eigen carrière. Zorg gewoon dat jij er alles aan hebt gedaan, zeiden ze. Zo sta ik er nu ook in."

Ramselaar leest en luistert nooit meer iets, stelt hij. "Als het heel negatief is, kan dat in je hoofd gaan zitten. Is het heel positief dan kun je te gemakzuchtig worden. Ik wil me daar niet gek door laten maken, wil gewoon fris en onbevangen zijn."