Ajax geeft 0-2 voorsprong weg tegen Atalanta en pakt slechts een punt

27-10-2020 22:51 Laatste update: 22:54
193

Ajax heeft een puntje overgehouden aan het Champions League-duel met Atalanta Bergamo. De Amsterdammers gaven in de tweede helft een 0-2 voorsprong weg, maar ontsnapten ook aan een nederlaag.

Erik ten Hag gaf Lassina Traoré het vertrouwen in de spits, nadat de Burkinees tegen VVV-Venlo vijf keer scoorde. Dat was verrassend, omdat voorspeld werd dat Dusan Tadic in de punt van de aanval zou starten. De formatie van Ten Hag bleef verder nagenoeg hetzelfde. Van een do-or-die-wedstrijd wilde Ten Hag maandag niet spreken. Ajax verloor de eerste Champions League-wedstrijd van Liverpool en zou bij een nederlaag tegen Atalanta verder achterop raken, maar Ten Hag zag dat anders.

Het spel ging in de beginfase op en neer, Ajax was vooral voorin erg slordig. Antony verloor een aantal keren de bal, waardoor Atalanta in de omschakeling gevaarlijk kon worden. De grootste kansen waren dan ook voor de club uit Bergamo. Ajax had moeite om Atalanta onder bedwang te houden en kreeg nog voor het half uur drie gele kaarten: Noussair Mazraoui, Davy Klaassen en Lassina Traoré werden op de bon geslingerd.

Na een zeer intense openingsfase kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd en kwam het ook op voorsprong. Robin Gosens maakte een onhandige overtreding op Traoré, waarna scheidsrecehter Damir Skomina naar de stip wees. Dusan Tadic schoot Ajax op voorsprong. Dat was tegen de verhouding in, want Atalanta was het gevaarlijkst.

Niet veel later verdubbelde Ajax de voorsprong. David Neres brak goed door op links en bediende Traoré, die twee pogingen nodig had om binnen te werken: 0-2. Ajax dicteerde het restant van de eerste helft, maar het lamgeslagen Atalanta wist de rust zonder extra schade te halen.

Ajax ontsnapt in tweede helft
Na een tactische omzetting van Gian Piero Gasperino was Atalanta in het eerste kwartier na de rust veruit de betere. De aansluitingstreffer van Duvan Zapata liet niet lang op zich wachten, hij kopte van dichtbij de 1-2 binnen. Ten Hag zag de bui al hangen en wisselde Mazraoui, die met rood flirtte, voor Champions League-debutant Sean Klaiber. Maar de tweede tegengoal volgde niet veel later. David Neres leed knullig balverlies , waarna Zapata de oversteek maakte en profiteerde van een dekkingsfout van Daley Blind. Hij vuurde de 2-2 langs André Onana.

Ajax dreigde de wedstrijd uit handen te geven, maar na enkele hachelijke momenten voor het doel van Onana kon de ploeg zelf ook weer aan aanvallen denken. Beide ploegen lieten niets aan het toeval over en gooiden alles op de aanval. Via het linkerbeen van Antony was Ajax dicht bij de 2-3 en ook Tadic had een nieuwe voorsprong op z'n schoen. Verder dan een aantal semi-gevaarlijke counters kwam Atalanta niet meer.

In de blessuretijd ging alle aandacht uit naar Antony, die na een harde charge van Ruslan Malinovski het uitschreeuwde van de pijn. Hij kon de wedstrijd niet afmaken en moest per brancard van het veld worden gedragen.

Volgende week wacht voor Ajax een uitduel bij FC Midtjylland, dat gewonnen moet worden om de kansen op Champions League-overwintering levend te houden.