Lof voor Van der Sar: 'Belangrijkste dat het bij Ajax weer over voetbal gaat'

Lof voor Van der Sar: 'Belangrijkste dat het bij Ajax weer over voetbal gaat'

Gepubliceerd: woensdag 28 oktober 2020 om 10:00wo 28-10-2020 om 10:00

Edwin van der Sar boekte met een landstitel en twee Europese overwinteringen op rij al de nodige successen met Ajax, maar dat ziet Michael Kinsbergen niet als belangrijkste verdienste voor de oud-doelman. Zijn voorganger prijst de groei van de algemeen directeur in de Johan Cruijff Arena.

"Het belangrijkste is dat het bij Ajax weer over voetbal gaat. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet", zegt Kinsbergen in Voetbal International. Hij stoomde Van der Sar klaar voor een bestuursfunctie. "Edwin zei dat hij letterlijk nog nooit op een bureaustoel had gezeten. Hij was een sportman met een enorme conditie. Na een dag op kantoor konden we hem soms uitwringen."

Van der Sar begon zonder enige ervaring. "Maar hem laten fungeren als stagiair zou, met zijn status, óók raar zijn. Dus kozen we voor een vrij algemene titel: directeur marketing", legt Kinsbergen uit. "Er zijn voorbeelden te over van succesvolle zakenmensen die een voetbalclub gaan leiden, maar de mechanismen niet begrijpen. Een van de belangrijkste taken van een directie is bijvoorbeeld het aanstellen van de trainer. Het kleedkamergevoel is niet aan te leren, terwijl veel directietaken wél zijn aan te leren."

Toch bekruipt Kinsbergen in het eerste jaar geregeld het gevoel dat Van der Sar elk moment kan stoppen. "Als hij een doodsaaie vergadering van een paar uur bij de KNVB achter de rug had onder een systeemplafond, dan werd Edwin daar niet heel vrolijk van." De oud-international groeide echter in zijn rol. Kinsbergen ziet de bekerfinale tegen PEC Zwolle van 2014 als kantelpunt. 'Kappen met die shit!', beet Van der Sar de Ajax-fans toe die vuurwerk afstaken. "Het kwam vanuit hem zelf, op een manier die ik niet eerder zag. Voor mij was dat het eerste moment waarop hij zich profileerde als de leider van Ajax."

Volgens Kinsbergen is het 'absorberen van kritiek' één van de kwaliteiten van Van der Sar. "Hij heet niet voor niks ijskonijn. Ik herken nog steeds de keeper in hem. Fouten legt hij direct naast zich neer, hij richt zich gewoon weer op de volgende bal. Hij is absoluut niet van het conflictmodel. Intern is hij geliefd en heeft hij aandacht voor iedereen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws