Conclusies: Feyenoord tegen twaalf man, uitmuntend AZ en opgelucht PSV

Conclusies: Feyenoord tegen twaalf man, uitmuntend AZ en opgelucht PSV

29-10-2020 23:37 Laatste update: 23:37
74

Het was weer een boeiend Europa League-avondje voor Feyenoord, PSV en AZ. Feyenoord kreeg te maken met een belabberde scheidsrechter, PSV pakte vijftien seconden voor het laatste fluitsignaal de volle buit en AZ speelde uitstekend in het AFAS Stadion. VoetbalPrimeur zet de conclusies op een rij.

Feyenoord
Feyenoord tegen de twaalf man van Wolfsberger
Het spel van Feyenoord was absoluut niet goed, maar het moet gezegd: scheidsrechter Srdjan Jovanovic was nog bedroevender dan het spel van de Rotterdammers. Legde de bal al snel op de stip na een overtreding van Eric Botteghin. Waar er voor deze beslissing van Jovanovic nog enig respect opgebracht kon worden, was dat bij twee pingels daarna niet het geval. Die waren ronduit lachwekkend.

Feyenoord is wél een bijzondere statistiek rijker door de arbiter van dienst: het was voor het eerst dat er in een Europese wedstrijd (in het hoofdtoernooi) drie penalty's tegen de thuisploeg werden gegeven. Niet dat ze daar in Rotterdam zo blij mee waren…

Wie de kansen niet afmaakt…
Krijgt ze aan de andere kant van het veld om de oren. Het werd tegen Wolfsberger weer pijnlijk duidelijk dat Feyenoord een echte spits mist. Bryan Linssen werkte zich het snot voor de ogen, maar is de laatste weken absoluut niet de gelukkigste in de afronding en miste ook nu weer een niet te missen kans. Feyenoord creëerde in de tweede helft, na een zeer matig eerste bedrijf, een stortvloed aan kansen. Het leverde slechts één treffer op van Steven Berghuis.

AZ
AZ-middenveld blinkt uit
De middenvelders van AZ maakten tegen HNK Rijeka het verschil voor de Alkmaarders. Teun Koopmeiners speelde als een routinier van een jaartje of dertig (op een positieve manier) tegen de felle Rijeka-spelers en benutte een penalty en Fredrik Midtsjö strooide met geweldige passes. Dani de Wit had met zijn diepgang een belangrijk aandeel in de 1-0 van AZ en aan zijn uithoudingsvermogen lag het ook niet: zelfs in de slotfase bleef De Wit maar gaan.

Karlsson en Gudmundsson doen Boadu vergeten
AZ moest het doen zonder Myron Boadu, maar Jesper Karlsson en Albert Gudmundsson grepen hun kans in de basis bij de Alkmaarders. Van beide spelers ging de nodige dreiging uit: Gudmundsson als aanspeelpunt met twee belangrijke treffers, Karlsson hield zijn directe tegenstander op de vleugel contant bezig en beloonde zijn wedstrijd met een treffer. Complimenten aan de club uit Alkmaar, die weer bewijst een uitstekend neusje voor talent te hebben.

Uitstekende Europa League-start
Waar het in de Eredivisie moeizaam gaat voor de mannen van trainer Arne Slot, loopt het in de Europa League vooralsnog op rolletjes. Met zes punten uit de eerste twee wedstrijden en met de zware uitwedstrijd tegen Napoli al achter de rug ziet het er zeer gunstig uit voor AZ met het oog op Europese overwintering. Al mag er natuurlijk nooit te vroeg gejuicht worden.

PSV
Wondergoal Omonia Nicosia, maar lag de bal stil?
PSV kwam op achterstand tegen de ploeg uit Cyprus, en hoe. Jordi Gomez ramde een vrije trap vanaf eigen helft, op 56 meter van het PSV-doel, achter keeper Yvon Mvogo. Maar had deze mogen tellen? De bal leek nog te rollen toen Gomez deze trapte, maar scheidsrechter Donatas Rumsas keurde het doelpunt goed. De VAR-discussie - met de wedstrijd tussen Feyenoord en Wolfsberger nog in het achterhoofd - laaide weer op, maar in de groepsfase van de Europa League zijn er geen videoscheidsrechters aanwezig.

PSV kan zijn zegeningen tellen
De vreugde-explosie na de winnende treffer van Donyell Malen zei eigenlijk alles: PSV werd (en wordt) geteisterd door het coronavirus, moest acht spelers van de A-selectie missen tegen Omonia, maar wist uiteindelijk wél met drie punten van het veld te stappen. De grote man was Donyell Malen, die er twee achter Omonia-keeper Fabiano schoot. Zeer gunstig was de uitslag op het andere veld, bij PAOK Saloniki tegen Granada, waar het 0-0 werd. Hierdoor staat PSV na twee gespeelde wedstrijden op de tweede plaats in Groep E.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)