AZ 'killt' wedstrijd nu wél: 'Ze worstelden met Ajax om de landstitel'

30-10-2020 00:20 Laatste update: 09:28
68

De Kroatische media zijn eensgezind: AZ was donderdagavond een paar maten te groot voor HNK Rijeka. De Alkmaarders speelden voor de verandering eens niet gelijk en gingen met een klinkende 4-1 zege aan de haal in tweede groepswedstrijd van de Europa League.

Al snel werd duidelijk dat AZ sterker was dan Rijeka. 'Rijeka wordt overklast in Noord-Holland', kopt Gol. 'De club die afgelopen seizoen met Ajax worstelde om de landstitel heeft bewezen veel beter te zijn dan de Kroatische afgevaardigde. Het voorbereidde wedstrijdplan stortte al na vijf minuten in. Dani de Wit versierde een penalty en scheidsrechter Ivanov wees naar de stip. De meest zekere penaltynemer van AZ (Teun Koopmeiners, red.) verzilverde het buitenkansje.'

Rijeka was geen partij voor AZ. Toen het na twintig minuten 2-0 stond, besloten de Alkmaarders al wat rustiger aan te doen, constateerde Gol. 'Tegen het einde van de eerste helft was de wedstrijd in balans, maar dit leek meer omdat AZ tevreden was en rustig aan deed. Het duurde niet lang voor de thuisploeg verder afstand nam. Opnieuw gaf Midtsjö (net als bij de 2-0) een prachtige bal op Karlsson. De Zweedse aanvaller zocht naar ruimte om in de linkerhoek binnen te schieten.'

'Rijeka heeft de 50e Europese wedstrijd van de afgelopen acht jaar overtuigend verloren van een Nederlandse club die iedere fout afstrafte', schrijft Rijeka in het wedstrijdverslag op de clubsite. 'AZ wist de poorten van Rijeka al in de vijfde minuut te ontgrendelen. De Wit kroop achter Velikovski en maakte contact met de verdediger. Koopmeiners schoot AZ in veilige haven.'

AZ trekt zege nu wél over de streep
Ook Rijeka kreeg wat kansjes, maar: 'AZ toonde geen genade. De voorsprong werd in de twintigste minuut verdubbeld. Een lange bal van achteruit werd achter de verdediging van Rijeka gelegd. Gudmundsson maakte er 2-0 van. AZ gaf gas en maakte in de 51e minuut 3-0. Gudmundsson bepaalde de eindstand op 4-0.'

Ook Net constateert dat Rijeka volledig overlopen is door AZ. 'Rijeka zal het bezoek aan Alkmaar zo snel mogelijk willen vergeten. En plaatsing voor de volgende ronde van de Europa League is serieus in gevaar.' De krant prijst uitblinker Fredrik Midtsjö, die twee knappe assists gaf voor AZ. 'Opnieuw gaf hij een lange bal. Gudmundsson snelde langs verdediger Escoval en had geen probleem met de afronding vanaf een meter of twaalf.'

Van het Kroatische vertrouwen was al snel weinig meer over, schrijft Index. 'Rijeka kwam met veel vertrouwen aan in Nederland, maar viel al snel uit elkaar. Ondanks dat Rijeka een aantal spelers miste, was er het geloof dat de spelers de wedstrijd van een week geleden tegen Real Sociedad (0-1 verlies, red.) konden herhalen.'

'Trainer Simon Rožman wist dat het lastig zou worden en dus startte hij met vijf verdedigers. Maar de verdediging was nog steeds het zwakste onderdeel van zijn ploeg. Het kraakte aan alle kanten, vooral rechts. De Nederlanders speelden niet groots, maar braken eenvoudig door de verdediging van Rijeka heen en hadden nog wel meer doelpunten kunnen maken.'