Barça 4 Liga-duels zonder zege: 'Vertrouwen weg, Koeman deed voor rust alles fout'

01-11-2020 06:30
93

Ronald Koeman leek tijdens de eerste weken van het seizoen het tij te keren bij FC Barcelona, maar inmiddels ziet de wereld er heel anders uit. Na de remise tegen Sevilla en de nederlagen tegen Getafe en Real Madrid volgde zaterdag opnieuw een domper: Barça bleef tegen Deportivo Alavés steken op een 1-1 gelijkspel en wacht nu al vier competitieduels op een overwinning. Wat schrijven de kranten in Catalonië en de rest van Spanje over Koeman? VoetbalPrimeur zet de commentaren op een rij.

Mundo Deportivo zag 'un Barça sin definición', een Barça zonder ideeën, aan het werk in Estadio Mendizorrotza. De sportkrant zag Barça vervallen in oude fouten. 'Gerard Piqué speelde terug op Neto, die stond te slapen: Luis Rioja kon de bal in het lege doel schieten. Een koude douche voor Barcelona: wéér een race tegen het scorebord, net als tegen Sevilla, Getafe en Real Madrid.'

Die race werd opnieuw niet gewonnen, hoewel Barça een half uur lang met één man meer speelde. 'Koeman bleef tot het laatste fluitsignaal op de bank zitten: waarschijnlijk kon hij niet geloven dat zijn spelers zó veel kansen misten. Te weinig doortastendheid om de zege alsnog binnen te halen: we hebben het al vaker gezien', aldus MD.

Het uiteindelijk 1-1 gelijkspel was volgens El Periódico niets meer dan 'un miserable punto'. Ook de Catalaanse krant zag dat Koemans driedubbele wissel tijdens de rust uiteindelijk geen driepunter opleverde. 'Hem werd al eens verweten dat hij te laat ingrijpt, maar Koeman nam ditmaal geen halve maatregelen: Pedri, Francisco Trincão en Miralem Pjanic kwamen bij rust in het veld voor Clément Lenglet, Sergio Busquets en Ousmane Dembélé. Het is niet zo dat Barcelona met de verkeerde mentaliteit speelde, het probeerde geduld op te brengen. Te veel geduld: na rust kwamen ze de minuten tekort die ze voor rust verspeeld hadden.'

En dus moeten de Catalanen achter de feiten aanlopen in de Primera División: een plek in de middenmoot, meer zit er voorlopig niet in. 'Acht punten achter Real Madrid, met één wedstrijd tegoed', rekende El Periódico voor. 'Dat is nog niet eens het meest verontrustende. Het meest verontrustende is dat Barcelona nu al bijna de foutmarge heeft die een kampioen over een heel seizoen mag hebben: twee keer verloren en twee keer gelijk in zes wedstrijden.'

Diario SPORT kon niet geloven dat ditzelfde team woensdagavond probleemloos van Juventus had gewonnen. 'Gelukkig is de volgende wedstrijd een Champions League-wedstrijd. Barça is in de competitie een totaal ander elftal dan in Europa', aldus de sportkrant, die al vroeg in de wedstrijd ergernis waarnam bij Koeman. 'Na tien minuten kon hij al niet meer op de bank blijven zitten. Hij stond op en fronste zijn wenkbrauwen. Er was iets mis. Ansu Fati mocht een geweldige pass van Lenglet in ontvangst nemen, maar verviel toch weer in traag en voorspelbaar geschuif.'

Volgens SPORT begon Barça pas enigszins te draaien toen de jonge Pedri en Trincão na rust invielen. AS trok vergelijkbare conclusies. 'Barça viel in slaap en betaalde daar de prijs voor. Al het vertrouwen dat tegen Juventus getankt werd, was direct verdwenen na een waardeloze eerste helft, waarin Koeman alles fout deed. Hij had Pedri de hemel in geprezen en Fati openlijk terechtgewezen: Pedri werd naar de bank gedegradeerd, Fati kreeg een herkansing. Het had net zo veel effect als het bijzondere idee om Dembélé tegen zo'n verdedigende ploeg op te stellen. Dat Martin Braithwaite in de slotfase mocht invallen, begreep alleen Koeman.'