AZ klopt machteloos RKC en mag eindelijk de eerste competitiezege bijschrijven

01-11-2020 21:53
84

AZ heeft voor het eerst dit seizoen een competitiewedstrijd gewonnen. Het machteloze RKC kon lang blijven hopen op een punt in het AFAS Stadion, maar de Alkmaarders stelden deze keer wel orde op zaken: 3-0.

Al vier keer gaf AZ dit seizoen een voorsprong weg en tot dusver had de ploeg van trainer Arne Slot nog geen wedstrijd gewonnen. Met RKC-thuis op het programma moest daar verandering in gaan komen en al na vier minuten deden de gastheren zaken. Teun Koopmeiners bereidde voor en Calvin Stengs was de afmaker: de 1-0 stond al vroeg op het scorebord.

Daarna brak een lange fase aan waarin de formatie uit Alkmaar veel de bal had en kansen creërde, maar geen doelpunt wist te maken. RKC-keeper Kostas Lamprou kon zich onderscheiden en hield zijn ploeg op de been, waardoor een punt tot de mogelijkheden bleef behoren. De Waalwijkers wisten echter geen vuist te maken op de vijandelijke helft.

De tweede AZ-goal moest een keer komen en Dani de Wit dacht na ruim een uur spelen die verlossende treffer te maken. Hij werd echter afgekeurd wegens buitenspel en even later riep Koopmeiners nog meer onheil over de Alkmaarders af door een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van invaller Paul Quasten, op Lamprou te schieten.

Een kwartier voor tijd was het dan toch gedaan met alle onzekerheid. Albert Gudmundsson stond op de goede plek om een voorzet van Jesper Karlsson binnen te tikken (2-0) en besliste de wedstrijd daarmee in Alkmaars voordeel. Ondanks het recente verleden van AZ was dat wel duidelijk, zeker toen Gudmundsson in blessuretijd er ook nog 3-0 van maakte.

De eerste driepunter van dit Eredivisie-seizoen brengt AZ naar plek negen op de ranglijst. De formatie van Slot heeft acht punten en heeft nog een wedstrijd tegoed tegen FC Utrecht, dat met één puntje meer op de achtste plaats staat.