Moment van de waarheid voor Ajax: 'Eén van de weinigen die Kudus bijna aankon'

Moment van de waarheid voor Ajax: 'Eén van de weinigen die Kudus bijna aankon'

03-11-2020 12:00 Laatste update: 04-11-2020 16:35
63

Het is buigen of barsten voor Ajax én FC Midtjylland. Gisle Thorsen, verslaggever van Ekstra Bladet, blikt met VoetbalPrimeur vooruit op het cruciale Champions League-duel. Dinsdagavond staan de twee clubs tegenover elkaar in Herning.

Ajax kan een tot op het bot gemotiveerd Midtjylland verwachten. De regerend kampioen van Denemarken werd afgelopen weekend vernederd door FC Nordsjaelland. De klap kwam extra hard aan door het feit dat Midtjylland vorige week nog indruk maakte tegen Liverpool. Pas in de slotfase namen The Reds afstand (2-0).

Ondeugende club
Midtjylland komt van ver, zegt Thorsen tegen deze website. "Het is een interessant verhaal. Midtjylland is ontstaan uit een fusie tussen twee clubs in 1999. Ze hebben het altijd anders aangepakt en worden 'de ondeugende jongens' in de Deense voetbalklas genoemd, omdat ze slim zijn en altijd hun eigen pad kiezen", aldus de Deense verslaggever.

"Fans van andere clubs in Denemarken hebben om die reden een hekel aan Midtjylland, maar het is gewoon hun mentaliteit. Ze komen uit een regio met een grote handelsgeest. De club wordt ook op die manier geleid. In eerste instantie was het echt een opleidingsclub en haalden ze veel spelers uit West-Afrika naar Denemarken."

"Enkele jaren geleden waren ze bijna failliet, maar rond 2014 kwam de Engelse eigenaar Matthew Benham binnen en sindsdien is het alleen maar beter gegaan. De laatste zes seizoenen zijn ze net zo succesvol als FC Kopenhagen, de grootste en rijkste club van het land. Die twee clubs zijn nu in Denemarken wat Rangers en Celtic in Schotland zijn."

Sinds Benham zijn intrede deed bij de Deense club, raakte de prijzenkast met drie landstitels en een beker aardig gevuld. Cruciaal in de werkwijze: data. "Midtjylland wil slimmer zijn dan de markt: ondergewaardeerde spelers kopen en doorverkopen met grote winst", legt Thorsen uit. "Midtjylland komt uit een relatief klein deel van Denemarken, maar ze denken groot en lijken een systeem te hebben dat werkt."

"Kort gezegd is de nieuwe eigenaar Benham een gokker", vervolgt hij. "Die principes gebruikt hij om de voetbalmarkt te analyseren. Hoe vind je een ondergewaardeerde speler, zodat je als het ware meer kwaliteit krijgt voor minder geld? Met al hun gegevens kunnen ze spelers ontdekken die de markt kunnen verslaan."

'Ajax-thuis beste en enige kans'
"Iedere ploeg die tegen Midtjylland speelt zal het lastig krijgen", zei Jürgen Klopp vorige week na Liverpool - Midtylland. Hoe schat men in Denemarken de kansen in tegen Ajax? "Het is een moeilijke groep", erkent Thorsen. "Maar de wedstrijd in Herning tegen Ajax is hun beste en misschien wel enige kans om een overwinning of gelijkspel uit het vuur te slepen."

"Voor de start van de groepsfase droomde men er misschien van dat Midtjylland Ajax of Atalanta zou kunnen uitdagen voor de derde plaats, maar daar ziet het nu niet naar uit. Het is niet onmogelijk om thuis een resultaat te halen tegen Ajax, maar realistisch bekeken zijn ze met enige afstand het zwakste team in de groep."

Die zwakte van Midtjylland ligt met name voorin, betoogt Thorsen. "Ze missen een goede spits en hebben nog niet gescoord in de Champions League. Spits Sory Kaba is niet goed genoeg. Het is de achilleshiel van de ploeg. Ook zijn ze er niet aan gewend om op het hoogste niveau te spelen. Daar kan Ajax misschien voordeel uit halen. Vooral tegen Atalanta hebben ze veel fouten gemaakt die je op dit niveau gewoon niet kunt maken."

Sisto, Onyeka en Cajuste
Pione Sisto - terug in Denemarken na een tegenvallende periode bij Celta de Vigo - is dé speler om in de gaten te houden. "Een zeer goede speler, die gemakkelijk in een betere competitie kan spelen", klinkt het. "Ook Frank Onyeka en Jens Cajuste zijn zeer goede en moderne spelers op het middenveld. Ze zijn dynamisch en hun toekomst ligt zeker in een grotere competitie. Onyeka is één van de weinigen die Kudus vorig seizoen bijna aankon."

In de wedstrijdanalyse van Midtjylland over Ajax komt Lassina Traoré ongetwijfeld aan bod, stelt Thorsen. "De mensen in Denemarken hebben de 0-13 zeker opgemerkt. Om Lassina Traoré kunnen ze dus niet heen. Het is onmogelijk om hem niet te noemen, denk ik. Maar er is enorm veel respect voor Ajax. De club heeft altijd een geweldige naam gehad hier in Denemarken."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)