'Geen wintertransfer van Memphis door stoelendans bij FC Barcelona'

'Geen wintertransfer van Memphis door stoelendans bij FC Barcelona'

02-11-2020 23:49
17

De transfer van Memphis Depay naar FC Barcelona komt er mogelijk niet, meldt Marca. Althans, niet in januari. Dat heeft volgens de krant te maken met de bestuurlijke onrust bij de club.

Barcelona was in de zomer dicht bij het aantrekken van Memphis, maar om financiële redenen kwam die deal er niet. President Josep Maria Bartomeu gaf zijn goedkeuring voor de transfer, maar hij is inmiddels vertrokken en daardoor liggen de kaarten anders op tafel.

Barcelona wordt nu geleid door een bewindvoerder en die heeft minder zeggenschap dan een president. Om die reden is het de vraag of Memphis in januari naar Barcelona komt. Marca schetst dat een bewindvoerder geen grote beslissingen over transfers mag nemen en zich moet beperken tot het nemen van besluiten die 'essentieel' zijn voor het voortbestaan van de club.

Het aantrekken van spelers ligt simpelweg buiten de macht van de bewindvoerder. Hij zou de technische afdeling van Barcelona en trainer Ronald Koeman wel om toestemming kunnen vragen, maar uiteindelijk bepaalt de nieuwe president. Die wordt waarschijnlijk pas in februari aangesteld.

Barcelona heeft dit al eens eerder meegemaakt, schrijft Marca. Arda Turan werd in 2015 overgenomen van Atlético Madrid. In de overeenkomst was echter een clausule opgenomen: als de nieuwe president Turan niet wilde, zou hij voor 3,5 miljoen euro teruggestuurd kunnen worden naar Atlético. President Bartomeu won de verkiezingen en accepteerde de transfer.

Maar omdat de presidentsverkiezingen van Barcelona pas in februari worden gehouden, is de situatie niet hetzelfde. Een bewindvoerder zal niet het risico willen lopen dat de opvolger van Bartomeu 'nee' zegt tegen de transfer. In het slechtste geval komt er een rechtszaak omdat dergelijke zaken buiten zijn bevoegdheid vallen. Volgens Marca is het een 'utopie' dat alle presidentskandidaten alvast goedkeuring geven voor de transfer.