De Jonge krijgt op persconferentie vraag over corona-uitbraak bij Ajax

De Jonge krijgt op persconferentie vraag over corona-uitbraak bij Ajax

03-11-2020 19:51 Laatste update: 20:48
76

Vicepremier Hugo de Jonge kreeg op de persconferentie van dinsdagavond een vraag over de corona-uitbraak bij Ajax. Elf spelers van Ajax 1 en Jong Ajax werden maandag positief getest op het virus. Een aantal daarvan is dinsdag toch van de partij tegen FC Midtjylland.

Als positief geteste spelers een dag later negatief worden getest of als spelers positief worden getest, terwijl ze het virus al hebben gehad, hoe betrouwbaar is de test dan? De Jonge legt het uit. "Het zegt een paar dingen. Als je heel veel test, ook asymptomatisch, is het logisch dat er meer positieve testen zijn. Dat is niet onlogisch. Je hebt dan een aantal uitslagen waar je net niet helemaal op kunt leunen. Dat is ook de reden waarom we over het algemeen best voorzichtig zijn met asymptomatisch testen. Dat heeft ook een capaciteitsachtergrond."

"Wij gaan het asymptomatisch testen stapsgewijs introduceren, met name in de doelgroepen waarvan we verwachten dat het vindpercentage hoog is. Maar als je zomaar iedereen gaat testen, moet je beter weten hoe je de uitslag moet interpreteren", vervolgt De Jonge.

Voetballers leven in de zogeheten bubbel, maar toch zijn er regelmatig positieve testen. "Vanuit topsportoverwegingen snap ik goed dat je de bubbel zo klein mogelijk wil maken. Daarbinnen moet je die topsportactiviteiten uitoefenen. Helemaal waterdicht is het nooit. Dat hebben we ook gezien bij grote wielertochten, waarbij ze hun best doen om de bubbel gesloten te houden. Dat lukt net niet helemaal. Het vraagt ongelooflijk veel discipline om die bubbel daadwerkelijk gesloten te houden."