Ajax ontsnapt bij FC Midtjylland en boekt eerste Champions League-zege

03-11-2020 22:52
278

Ajax heeft de eerste Champions League-overwinning van dit seizoen binnen. Na een nederlaag tegen Liverpool en een gelijkspel bij Atalanta Bergamo volgde een 1-2 zege bij FC Midtjylland, maar eenvoudig was het niet.

Aan de wedstrijd ging een heuse coronasoap vooraf. Maandag kwam een aantal positieve tests naar voren, waardoor Ajax basisspelers dreigde te missen. Maar die konden echter gewoon spelen omdat ze dinsdag negatief werden getest. Het ging om Dusan Tadic, Andre Onana, Davy Klaassen en Ryan Gravenberch. Ook Zakaria Labyad en reservedoelman Maarten Stekelenburg werden positief getest.

Ajax moest de wedstrijd bij Midtjylland winnen, al wilde trainer Erik ten Hag niet spreken van een 'do-or-die-wedstrijd'. De eerste wedstrijd tegen Liverpool werd onnodig verloren en vorige week gaf de ploeg van Ten Hag een 0-2 voorsprong weg bij Atalanta Bergamo.

Ajax, met Onana, Tadic en Gravenberch in de basis, begon furieus aan de wedstrijd. Sterker nog, de bal lag al na 48 seconden in het doel. Antony rondde de eerste de beste aanval af na een flitsende aanval waar Quincy Promes en Dusan Tadic bij betrokken waren. De 0-2 liet daarna niet lang op zich wachten. Die viel na twaalf minuten nadat de doelman van Midtjylland een terugspeelbal oppakte. Midtjylland propte het doel vol met spelers, maar Tadic schoot de bal alsnog binnen.

Er leek na de 0-2 geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, maar opnieuw verviel de ploeg van Ten Hag in oude gewoontes. De Amsterdammers liepen achteruit en incasseerden al snel de aansluitingstreffer van Anders Dreyer (ex-Heerenveen). Hij kreeg alle ruimte om van buiten het strafschopgebied uit te halen. Precies hetzelfde gebeurde vorige week bij Atalanta. Ook daar gaf Ajax de controle na een 0-2 voorsprong weg.

Dat dreigde ook in Denemarken te gebeuren. Niet Ajax, maar Midtjylland maakte na de 1-2 van Dreyer de dienst uit en had zelfs op 2-2 kunnen komen. Matig verdedigingswerk werd door de Denen echter niet afgestraft. Ten Hag had halverwege de eerste helft al door dat er wat moest veranderen. Jurgen Ekkelenkamp, stand-in van Klaassen, voldeed niet en werd in de rust gewisseld.

Ajax voetbalde in de tweede helft niet beter, al was het gevaar van Midtjylland nagenoeg verdwenen. Pas na een uur waren de Amsterdammers weer in staat om serieus gevaar te creëren. Antony leek de wedstrijd na 65 minuten te beslissen voor Ajax, maar hij werd vanwege buitenspel teruggefloten. Het was het grootste gevaar dat Ajax in de tweede helft stichtte. Voor de rest was het overleven geblazen en billenknijpen. Onana keerde in blessuretijd nog een vrije trap van Dreyer, het laatste wapenfeit van Midtjylland.