Ajax op rapport: tweemaal 7,5, wankele as, Klaassen nu al onmisbaar

Ajax op rapport: tweemaal 7,5, wankele as, Klaassen nu al onmisbaar

03-11-2020 22:54 Laatste update: 23:05
197

Ajax heeft met hangen en wurgen zijn eerste Champions League-zege van het seizoen geboekt. Na een curieuze eerste helft – 0-2 na dertien minuten, maar daarna bij vlagen overlopen – en een matte tweede werd er met 1-2 gewonnen van FC Midtjylland. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Andre Onana – 7,5: Aan de tegentreffer van Anders Dreyer kon hij niets doen. Daarna sleepte Onana Ajax door een moeilijke periode heen met een reeks prima saves. Enig minpuntje: de nonchalante halfhoge ballen waarmee hij – met name voor rust – sommige ploeggenoten in de problemen bracht.

Noussair Mazraoui – 6,5: Viel zaterdag uit tegen Fortuna Sittard en haalde ook in Denemarken het einde van de wedstrijd niet. Mazraoui kon echter terugkijken op een degelijke pot. In aanvallend opzicht niet zo dwingend als anders, maar verdedigend degelijk en zoals altijd een meerwaarde in balbezit.

Perr Schuurs – 4,5: Een trainer die zijn centrale verdediger wisselt, het komt relatief weinig voor: zeker niet na een uur spelen en bij een krappe voorsprong. Erik ten Hag had er echter alle reden toe: Schuurs verdedigde weifelend, had al geel op zak en was ook aan de bal weinig overtuigend.

Lisandro Martínez – 5: Ook de andere centrale verdediger maakte niet veel indruk. Martínez is in de opbouw al niet de meest betrouwbare factor, maar liet ook verdedigend de nodige steken vallen. De Argentijn herpakte zich wel in de loop van de wedstrijd: spits Sory Kaba was een kop groter dan zijn Argentijnse tegenstander, maar had geen fijne avond.

Nicolás Tagliafico – 6,5: Was de 1-2 van Dreyer nou zijn schuld of die van zijn ploeggenoten? Tagliafico stond opeens tegen twee man, maar liet Dreyer ongehinderd schieten. Verder was de Argentijn op weinig fouten te betrappen. Tagliafico ging traditiegetrouw voorop in de strijd.

Jurgen Ekkelenkamp – 4: Een snelcursus topvoetbal in Herning. Zijn eerste basisoptreden in de Champions League was er een om snel te vergeten: Ekkelenkamp kwam totaal niet in het stuk voor en werd tijdens de rust gewisseld.

Daley Blind – 5: Een wedstrijd met twee gezichten voor Blind. In balbezit was hij van grote waarde, een rustpunt vlak voor de verdediging. Bij balverlies kwamen zijn meest kwetsbare punten echter aan het licht: vooral in de eerste helft werd de relatief trage routinier compleet overlopen. Na rust voelde hij zich iets comfortabeler met Davy Klaassen naast zich.

Ryan Gravenberch – 5,5: Kreeg vooraf de complimenten van Wim Kieft en Johan Derksen. Gravenberch valt tot nu toe niet uit de toon in de Champions League en dat is razend knap voor zo'n jonge speler. Aandachtspuntje: de omschakeling. De Denen konden een paar keer ongestoord het middenveld oversteken bij balverlies van Ajax.

Antony – 6,5: Sinds deze dinsdagavond de maker van Ajax' één na snelste Champions League-doelpunt ooit. Na seconde 48 werd er lange tijd niets vernomen van de Braziliaan. De man die in Bergamo een heerlijke panna aan Hans Hateboer had uitgedeeld, werd zelf door de bemen gespeeld door landgenoot Paulinho. In de tweede helft was Antony er opeens weer, maar had hij de pech dat de VAR zijn fraaie 1-3 afgekeurde. Een typische momentenvoetballer: nu al van grote waarde voor Ajax, met zijn flitsen.

Dusan Tadic – 7,5: Zijn meespelen was lange tijd onzeker, maar Tadic maakte het verschil met een schitterende assist. Midtjylland wist in de openingsfase niet wat het met de zwervende spits aan moest. Ajax kan in de belangrijke wedstrijden altijd weer terugvallen op de geroutineerde Serviër.

Quincy Promes – 5: Cijfermatig net zo belangrijk als Tadic, met zijn voorassist bij de 0-1 en zijn assist bij de 0-2. Promes kon echter niet verhullen dat hij nog steeds op zoek is naar vorm en zelfvertrouwen. Het werd een paar keer gevaarlijk toen rechtsback Joel Andersson kon opstomen en Promes in geen velden of wegen te bekennen was.

Invallers:
Davy Klaassen – 6,5: Nu al onmisbaar voor Ajax. Hij landde pas vlak voor de aftrap op Deense bodem en begon op de bank, maar moest na rust toch de meubelen redden op het middenveld. De wedstrijd werd er niet leuker op, maar Ajax had de zaken wel iets beter onder controle na de entree van Klaassen: het een had ongetwijfeld te maken met het ander.

Edson Álvarez – 6: Mocht een half uur meedoen, als vervanger van Schuurs. De Mexicaan speelde sober en gaf weinig weg met zijn collega-verdedigers.

Sean Klaiber – x: Viel een kwartier voor tijd in voor Mazraoui en speelde te kort voor een beoordeling.

Lassina Traoré – x: Kwam in minuut 90 binnen de lijnen voor Antony en speelde te kort voor een beoordeling.