Oranje balanceert tussen Pot 1 en 2: waarom deze interlands cruciaal zijn

Oranje balanceert tussen Pot 1 en 2: waarom deze interlands cruciaal zijn

18-11-2020 12:30 Laatste update: 12:33
61

Een 1-1 tegen Spanje, een 3-1 tegen Bosnië-Herzegovina en daarna afsluiten tegen Polen: niet elke voetbalfan heeft ernaar uitgekeken, maar deze interlandperiode is wel degelijk van groot belang voor Oranje. De kwalificatiereeks voor het WK van 2022 komt er namelijk alweer aan. Na dit drieluik wordt duidelijk wat Nederland kan verwachten tijdens de loting: Pot 1 met Europa's sterkste landen óf Pot 2, met het risico op een zware tegenstander.

Op maandag 7 december gaat het gebeuren: de UEFA verdeelt de 55 lidstaten over tien poules, met elk vijf of zes landen. Vooraf wordt een potindeling gemaakt, op basis van de meest recente FIFA-ranking, die eind november wordt opgesteld. De tien hoogst gerankte Europese landen komen in Pot 1 terecht, de vijf landen met de laagste ranking belanden in Pot 6: de tussenliggende Potten bevatten allemaal tien landen.

Oranje heeft het spannend gemaakt, zo vlak voor de laatste interlandweek van 2019. 'We' staan voorlopig op plek vijftien van de FIFA-ranking, achter België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Kroatië, Italië, Denemarken en Duitsland. Als dat zo blijft, haalt Nederland nét Pot 1 en ontloopt het deze negen toplanden tijdens de loting.

Tussen Duitsland en Zwitserland in
De onderlinge verschillen zijn echter klein: Nederland (1596) staat slechts elf punten achter op Duitsland (1607) en zeven punten voor op Zwitserland (1589). Tijdens de komende interlands kunnen er weer punten verdiend én verspeeld worden. De wiskundige formule die de FIFA voor de puntentelling hanteert, is veel te complex om in een paar alinea's uit te leggen: waar het op neerkomt, is dat het belang van de wedstrijd en de kracht van de tegenstander de twee bepalende factoren zijn. Een gewonnen WK-wedstrijd tegen Brazilië levert meer punten op dan een gewonnen oefenwedstrijd tegen Andorra.

En als we inzoomen op de huidige interlandperiode: een verloren oefeninterland tegen nummer 6 Spanje had minder schade veroorzaakt dan Nations League-nederlagen tegen nummer 18 Polen en met name nummer 51 Bosnië-Herzegovina. Als Oranje zijn plek bij de beste tien van Europa wil behouden, zal het – wie kent de quote nog? – alles moeten zetten op het feit dat het vanaf nu alles moet winnen. Voorlopig lijkt het de goede kant op te gaan: 1-1 tegen Spanje en 3-1 tegen Bosnië, terwijl achtervolger Zwitserland verloor van België en gelijkspeelde tegen Spanje.

Pot 1 of Pot 2?
Mocht Oranje over een maand alsnog buiten Pot 1 vallen, dan zadelt het zichzelf met een probleem op: de kwalificatie voor het WK wordt er dan niet makkelijk op. Het aantal tickets voor Qatar 2022 is beperkt: aan het komende EK doen 24 landen mee, maar Europa mag één jaar later slechts dertien landen naar de oliestaat sturen. De nummers één van de tien kwalificatiepoules plaatsen zich direct, de nummers twee strijden samen met de twee beste Nations League-poulewinnaars om de overige drie tickets.

Een plek in Pot 1 maakt de volgende kwalificatiereeks vanzelfsprekend makkelijker dan een 'degradatie' naar Pot 2. De FIFA zal op donderdag 25 november de nieuwste ranking bekendmaken: dan wordt duidelijk of Frank de Boer wel of niet met een gerust hart toe kan leven naar de loting op 7 december.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)