Conclusies: Feyenoord redt EL-avond, AZ overklast, PSV-drama in Griekenland

05-11-2020 23:30 Laatste update: 23:38
48

Na het drama van PSV op bezoek bij PAOK Saloniki en de nipte nederlaag van AZ tegen Real Sociedad, was het aan Feyenoord om de Europa League-avond van Nederland te redden. Dat deden de Rotterdammers, die met 3-1 wonnen van CSKA Moskou. VoetbalPrimeur zet de conclusies na een avond Europa League-voetbal op een rij.

AZ
Real Sociedad paar maatjes te groot
De koploper van de Primera División heeft AZ een halt toegeroepen in de Europa League. De Alkmaarders wonnen de eerste twee groepswedstrijden van Napoli (0-1) en HNK Rijeka (4-1), maar kwamen er tegen de ploeg uit San Sebastian geen moment aan te pas. De enige échte kans voor AZ werd gecreëerd door Zakaria Aboukhlal, die na een verre inworp van Teun Koopmeiners hoog over mikte. Sociedad zette daar 28 (!) schoten tegenover.

De Bizot van vorig seizoen onder de lat
Zoals gezegd: 28 schoten, maar slechts één doelpunt voor Sociedad. AZ hield de schade beperkt en had dat maar aan één man te danken. Bizot zorgde ervoor dat zijn ploeg nog lang mocht hopen op een punt, maar was vooral belangrijk bij het in stand houden van het doelsaldo van AZ na deze derde speelronde in de Europa League. Napoli, Sociedad én AZ staan na drie wedstrijden op zes punten, dus de spanning zit er goed in.

PSV
Rosario maakt indruk bij PSV-rentree
De middenvelder lag er de afgelopen weken uit, nadat hij positief testte op het coronavirus. Tegen PAOK was hij er weer bij en stond hij ook meteen in de basis bij de ploeg van trainer Roger Schmidt. Het werd meteen duidelijk waarom: Rosario hield het vooral simpel aan de bal, speelde op safe en was nauwelijks op een fout te betrappen. Bleef in de rust in de kleedkamer achter en deelde dus niet in de malaise van de tweede helft.

Blamage na rust
En een malaise was het, in de tweede helft. Waar PSV in de eerste helft vergat verder weg te lopen bij PAOK, werd het na rust compleet overlopen. Binnen het kwartier kregen de Eindhovenaren in het tweede bedrijf drie doelpunten tegen. Deze klappen kwamen ze niet meer te boven. PAOK ging met een 4-1 overwinning aan de haal, na een onthutsend zwakke tweede helft van de ploeg uit Eindhoven.

Zo ziet het er niet al te best uit voor PSV in Groep E van de Europa League. De mannen van Schmidt staan op een derde plaats met drie punten. Granada (zeven punten) en PAOK (vijf punten) doen het beter.

Feyenoord
Feyenoord redt de Nederlandse EL-avond
Lang ging het gelijk op tussen Feyenoord en CSKA Moskou in De Kuip, maar in de tweede helft had de ploeg van trainer Dick Advocaat genoeg aan tien minuten om de Russische koploper op de knieën te krijgen. Doelpunten van Ridgeciano Haps, Orkun Kökcü en Lutsharel Geertruida zorgden voor een 3-0 voorsprong en via een ongelukkig eigen doelpunt van Marcos Senesi kwam de eindstand van 3-1 op het scorebord. Door de overwinning doet Feyenoord weer helemaal mee in Groep K.

Linssen werkt hard, maar is geen spits
Het is de laatste weken bijna pijnlijk om te zien: Linssen staat noodgedwongen in de spits bij Feyenoord, aangezien Nicolai Jörgensen en Robert Bozeník geblesseerd zijn. Hier komt hij er echter niet of nauwelijks aan te pas. Bij Vitesse was hij op zijn sterkst vanaf de linkerkant, maar die kans krijgt hij bij Feyenoord door het ontbreken van Jörgensen en Bozeník vooralsnog niet.

Haps-experiment wél succesvol
Hij speelde er al eens eerder, maar Haps liet tegen CSKA zien dat hij als linkervleugelaanvaller een absolute meerwaarde is voor Feyenoord. Zorgde er met zijn diepte voor dat de verdedigers van de Russische opponent een zeer lastige avond hadden. Haps vormde een uitstekende tandem met Tyrell Malacia, die de plek als linksback van hem overnam.