Russische media zijn er klaar mee na Feyenoord-winst: 'Het is niet grappig meer'

06-11-2020 00:15 Laatste update: 00:24
56

De Russische media zijn er klaar mee na de overwinning van Feyenoord op CSKA Moskou: wéér heeft een Russische club niet gewonnen in Europa. Feyenoord deed er donderdag een schepje bovenop en bracht het aantal naar twaalf niet gewonnen wedstrijden op rij.

Het gaat om wedstrijden in de Champions League en Europa League. De Russische clubs zijn dramatisch begonnen aan het Europese seizoen. 'CSKA benaderde de wedstrijd tegen Feyenoord met een onaangename en onverwachte statistiek in het achterhoofd', schrijft Gazeta. 'Russische teams hebben twaalf wedstrijden gespeeld in de Champions League en Europa League, maar er is nog niets gewonnen.'

De krant heeft ook gezien dat Feyenoord niet won van Dinamo Zagreb en zelfs verloor van Wolfsberger AC en had een beter resultaat van CSKA verwacht. 'Maar de teams waren op het veld gelijkwaardig aan elkaar. En de ploeg van Dick Advocaat, die bekend is van zijn periodes bij Zenit Sint-Petersburg en de Russische bond, was op een of andere manier misschien wel favoriet. CSKA ging zeker niet als dé favoriet naar De Kuip. De wedstrijd bevestigde dat de ploegen minstens gelijkwaardig aan elkaar zijn.'

'De verdediging van CSKA stortte in in Rotterdam. Advocaat verslaat Goncharenko', kopt Sport-Express. Volgens de Russische sportkrant heeft CSKA een probleem met het afmaken van de kansen. In de competitie gaat het redelijk tot goed (25 goals in 13 wedstrijden), maar in Europa is dat anders. 'Maar het is ook zaak om de druk van de tegenstander onder controle te krijgen. CSKA is niet de enige Russische club met dit probleem. De weerstand in Europese competities is anders dan die uit onze competitie.'

'Feyenoord heeft goede spelers, waaronder aanvoerder Berghuis en de centrale verdediger Spajic, die onder contract staat bij FK Krasnodar. Na de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Sevilla (3-2 verlies, red.) zullen ze hem beter in de gaten houden.'

'Feyenoord liet zich op de Nederlandse manier zien: ze speelden op balbezit en zetten hoog druk. De counterpressing van Feyenoord is hetzelfde als van alle andere clubs uit Europa, van Wolfsberger tot Bayern München. Russische clubs zijn hier niet aan gewend. Uiteindelijk spelen ze de lange bal om onder de druk uit te komen.'

Chidera Ejuke, voorheen begeerd door Feyenoord, keerde na zijn vertrek bij sc Heerenveen weer terug in Nederland, maar liet geen sterke indruk achter in De Kuip. 'Goncharenko was niet gecharmeerd van Ejuke's acties: dribbelen om het dribbelen zoals je dat vaak ziet in de Braziliaanse Serie A. Hij was snel puur om snel te zijn en was niet doelgericht.'

Ook Sovietski Sport heeft het even gehad met de nederlagen van CSKA. 'Het is niet grappig meer. CSKA kreeg in negen minuten tijd drie goals tegen van de ploeg van Advocaat. Daardoor staat de club nu laatste in de groep. (...) De aandacht ging bij Feyenoord vooral uit naar Advocaat, bekend van Zenit en Rusland, en Spajic, gehuurd van Krasnodar.'

De krant had een reactie van CSKA verwacht na de 1-0 van Ridgeciano Haps. 'Maar in plaats daarvan bestormde Feyenoord het strafschopgebied veel vaker en werd de Russische verdediging geterroriseerd. Binnen acht minuten werd er nog twee keer gescoord. Kökcü schoot geweldig binnen, Akinfeev kon enkel zijn vingers er nog tegenaan krijgen. Het leek erop dat Brian Linssen buitenspel stond, maar er is geen VAR in de Europa League. Dus de goal van Lutsharel Geertruida telde. (...) Met twee punten uit drie wedstrijden zakt CSKA naar de laatste plaats. En Rusland heeft na twaalf Europese wedstrijden nog altijd nul overwinningen. Het is niet grappig meer...'

Ook Sports haalt de pijnlijke statistiek aan. 'We hoopten dat een Russische club zeker in de Europa League een wedstrijd kon winnen, maar weer lukte het niet', aldus Sports. 'CSKA speelde in Rotterdam de slechtste wedstrijd in drie weken. Er was slechts één minuut aan hoogtepunten uit de eerste helft en de tweede helft zat vol met fouten van CSKA. De Europa League is een tweederangs toernooi, omdat er nog steeds geen VAR is.'

De krant wijst naar de goals van Haps en Geertruida en stelt dat deze vast en zeker gecheckt zouden worden door de VAR. 'Een minuut na de goal van Kökcü werd het 3-0, maar die zou de VAR zeker af hebben gekeurd. Een deel van het lichaam stond absoluut buitenspel.'

Kommersant rept van een 'ramp' en is overduidelijk gefrustreerd door wat er in Rotterdam gebeurd is met CSKA. 'Als je iemand had gevraagd wat de saaiste wedstrijd van dit Europese seizoen is, dan had iemand z'n hand opgestoken en gezegd: ja! Hier is een kanshebber voor de overwinning. Feyenoord, dat vorige week onderuit ging tegen een middelmatig Wolfsberger, miste de scherpte om het eindeloze rondrennen te vertalen in iets productiefs.'

'De chaotische aanvallen van Feyenoord, aangewakkerd door de emotionele kreten van de in Rusland zeer bekende Dick Advocaat, strandden steeds in het strafschopgebied van CSKA. De gasten sprongen ook slordig om met de kansen. De schoten waren zwak of niet scherp of belandden in de handen van Justin Bijlow.'

Het verbaasde de krant dat CSKA op achterstand kwam in De Kuip. 'Om een of andere reden was CSKA niet sterk genoeg om zo'n simpele tegenstander te verpletteren. De nieuwe explosie van Feyenoord na de 1-0 was nóg sterker. Het werd na het wonderschot van Kökcü ook nog 3-0 door Geertruida, die niet naliet om Akinfeev van dichtbij te passeren.'