Van basis naar bank bij Ajax: 'Vond dat ik moest spelen, maar trainer is de baas'

Van basis naar bank bij Ajax: 'Vond dat ik moest spelen, maar trainer is de baas'

10-11-2020 07:07
95

Zakaria Labyad vindt het niet terecht dat hij al vroeg in het seizoen zijn basisplaats verloor bij Ajax. Trainer Erik ten Hag slachtofferde de Marokkaanse international na de nederlaag bij FC Groningen in de Eredivisie (1-0).

Na een sterke voorbereiding begon Labyad het seizoen als valse spits bij Ajax, maar tegen Sparta en Vitesse werd hij al vroeg gewisseld vanwege rode kaarten. Na de wanvertoning in Groningen verdween de 27-jarige aanvaller – net als Quincy Promes – naar de bank. Onterecht, oordeelt hij zelf.

"Ik vond dat ik moest spelen, maar de trainer is de baas. Hij beslist", zegt Labyad in Het Parool. Ten Hag gaf al toe dat Labyad 'onredelijk was behandeld'. Lassina Traoré kreeg een kans en de sterke Afrikaanse spits liet zich gelden. "Hij heeft het geweldig gedaan", beaamt Labyad. "Lassina heeft veel en belangrijke goals gemaakt. Voor mij was het een kwestie van: borst vooruit, hoofd omhoog en nog harder werken."

Tegen zijn oude club FC Utrecht kreeg de Marokkaan loon naar werken. Hij speelde als nummer tien, een positie die hem goed ligt. "Ik kan scoren, ik heb een steekpass in huis en ik houd het overzicht, zoals bij dat doelpunt van Davy Klaassen. En ik werk hard. Ik ben geen luie voetballer", legt hij uit wat hij te bieden heeft.