Het schaduwlijstje van De Boer: spelers die op de Oranje-deur kloppen

Het schaduwlijstje van De Boer: spelers die op de Oranje-deur kloppen

11-11-2020 12:00
86

Frank de Boer heeft oog voor de volgende Oranje-generatie: Owen Wijndal en Teun Koopmeiners maakten hun interlanddebuut tegen Mexico, Marco Bizot zal dat doen tegen Spanje en Joël Drommel is voor het eerst bij de selectie gehaald. Er kloppen echter meer talenten op de deur van het Nederlands elftal: VoetbalPrimeur helpt De Boer een handje en stelt een schaduwlijstje voor de keuzeheer op.

Sven Botman (Lille OSC, 20 jaar)
Ajax leek uitstekende zaken te doen nadat het Sven Botman na een jaar op huurbasis bij sc Heerenveen verkocht aan Lille OSC. De Franse club betaalde acht miljoen euro, maar dat lijkt nu haast een schijntje. Botman speelt alles bij de nummer twee van de Ligue 1 - die pas zeven tegengoals kreeg - en maakte onlangs nog indruk tegen AC Milan-ster Zlatan Ibrahimovic in de Europa League. Nu Virgil van Dijk voorlopig afwezig is, zal Botman een plekje in de pikorde stijgen.

Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain, 20 jaar)
Ook Mitchel Bakker timmert aan de weg in Frankrijk. De verbazing was groot toen de linksback in 2019 van Ajax naar Paris Saint-Germain ging. Daar krijgt hij van trainer Thomas Tuchel echter steeds meer speeltijd, naast sterren als Neymar en Kylian Mbappé. Dit seizoen kwam hij al in negen van de tien competitieduels in actie. In Jong Oranje is Bakker een vaste waarde: hoelang zal het duren het voordat hij de sprong maakt? De linksbackpositie is traditioneel niet de best bezette bij Oranje: De Boer doet nu een beroep op 'gemaakte' back Daley Blind.

Jerdy Schouten (Bologna, 23 jaar)
Jerdy Schouten verruilde Eredivisie-degradant Excelsior in 2019 voor Bologna en inmiddels ligt Italië aan zijn voeten. De 23-jarige controleur maakt een geweldige ontwikkeling door en mag dromen van een toptransfer naar Napoli: technisch directeur Cristiano Giuntoli is al langer gecharmeerd van hem en kon hem onlangs met eigen ogen bekijken. Zou De Boer hem ook al in het vizier hebben? Schouten zou mét Frenkie de Jong kunnen spelen, maar is ook een optie als zijn stand-in.

Ryan Gravenberch (Ajax, 18 jaar)
Het gaat snel met Ryan Gravenberch, die dit seizoen een basisplaats heeft veroverd bij Ajax. "Gravenberch doet het fantastisch, ook op internationaal niveau. We hebben middenvelders die wegvallen. Hij is ook zeer zeker een kandidaat waar je dan aan denkt", liet De Boer zich al ontvallen. Het lijkt niet de vraag of, maar wanneer hij een uitnodiging krijgt voor Oranje. Met spelers als Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners is de concurrentie wel geducht.

Cody Gakpo (PSV, 21 jaar)
Cody Gakpo begon voortvarend aan het seizoen met drie doelpunten en een assist in zes Eredivisie-duels. Door een bovenbeenblessure en coronabesmetting stokte de productie, maar nu is de 21-jarige linksbuiten van PSV terug. Als hij zijn goede vorm doortrekt, liggen er mogelijk kansen in het Nederlands elftal. Concurrent Quincy Promes worstelt met zijn vorm, Ryan Babel is over zijn top en Justin Kluivert houdt voorlopig de bank warm bij RB Leipzig.

Tyrell Malacia & Ridgeciano Haps (Feyenoord, 21 en 27 jaar)
"Ik heb twee linksbacks die beiden in het Nederlands elftal kunnen spelen", stelde Dick Advocaat. Wie bij Feyenoord de concurrentiestrijd wint, is ook een kandidaat voor Nederland. Tyrell Malacia en Ridgeciano Haps vormen ook geregeld een tandem, maar De Boer zal de situatie in De Kuip in de gaten houden. Naast Bakker moet het Feyenoord-duo nog wel rekening houden met een speler als Daley Sinkgraven, die bij Bayer Leverkusen basisspeler is.

Overige kandidaten
Deyovaisio Zeefuik dendert in Jong Oranje over de rechterflank, maar komt bij zijn nieuwe club Hertha BSC nog niet aan de bak. Dat lot valt voorlopig ook Justin Kluivert (RB Leipzig) ten deel. Jordan Teze en Pablo Rosario (PSV), Joey Veerman (sc Heerenveen) en Riechedly Bazoer (Vitesse) zijn belangrijk in de Eredivisie, maar lijken - al dan niet door de forse concurrentie - geduld te moeten hebben. Ook Myron Boadu (AZ) zal eerst zijn vorm moeten hervinden. Collega-spits Sam Lammers begon met twee goals sterk aan zijn Atalanta Bergamo-avontuur, maar moet zijn plekje nog veroveren in de Serie A.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)