Tussenrapport PSV: veelbelovende aankopen, wake-up call Ihattaren

Tussenrapport PSV: veelbelovende aankopen, wake-up call Ihattaren

19-11-2020 12:30 Laatste update: 12:56
71

Begin maart, vlak voor de uitbraak van het coronavirus, werd de start van een nieuw tijdperk aangekondigd bij PSV. Voormalig Red Bull Salzburg- en Bayer Leverkusen-trainer Roger Schmidt mocht in het seizoen 2020/2021 zijn karakteristieke Vollgasfussball introduceren uit Eindhoven. Dat proces is tot nu toe met vallen en opstaan verlopen. Tijd voor een tussenrapport!

Transferzomer
Schmidt zette PSV tijdens het voorseizoen al naar zijn hand. PSV richtte zich op de buitenlandse markt en deed vooral zaken in Duitsland. Yvon Mvogo (RB Leipzig, gehuurd), Philipp Max (FC Augsburg, acht miljoen) en Adrian Fein (Bayern München, gehuurd) gingen de grootste verrassing van de transferzomer voor: niemand minder dan de clubloze Mario Götze meldde zich in Eindhoven.

Verder werd de portemonnee getrokken voor Ibrahim Sangaré (Toulouse, negen miljoen), werd oude bekende Marco van Ginkel weer gehuurd van Chelsea en kwam de geroutineerde Eran Zahavi over uit de Chinese competitie, waar Schmidt ook een verleden heeft.

Sam Lammers zorgde voor de grootste uitgaande transfer: Atalanta Bergamo had negen miljoen euro over voor de zelf opgeleide spits. Jeroen Zoet was na veertien jaar PSV op een dood spoor beland en vertrok ook naar Italië. Serie A-promovendus Spezia bracht anderhalf miljoen euro in het laatje. Opvallend was het geruisloze vertrek van twee dure aankopen van vorig seizoen: Ritsu Doan (Arminia Bielefeld) en Bruma (Olympiakos) zijn op huurbasis vertrokken. Michal Sadílek was onder Mark van Bommel nog vaste waarde, maar werd ook verhuurd, aan Slovan Liberec. De keepers waren in de uitverkoop. Zoet, Luuk Koopmans, Robbin Ruiter, Yanick van Osch én Hidde Jurjus vertrokken.

Hoogtepunt
De oogst in de competitie: zes zeges, één gelijkspel en één nederlaag in acht wedstrijden. Goed voor een derde plek op twee punten van Ajax en Vitesse. Het Eredivisie-programma van PSV was tot dusver niet heel uitdagend, maar de massale corona-uitbraak op De Herdgang maakte het er niet makkelijker op. PSV kon ternauwernood elf man op de been brengen tegen ADO Den Haag en wilde eigenlijk niet spelen, maar won uiteindelijk moeiteloos. Ook FC Groningen en Willem II kregen nauwelijks een poot aan de grond tegen PSV.

De gehavende spelersgroep heeft de schade beperkt tot vijf verliespunten: één gelijkspel tegen Heracles Almelo en één nederlaag tegen Vitesse. In Arnhem werd bovendien een controversiële buitenspelgoal toegekend en een late penalty ingetrokken. Tussendoor plaatste PSV zich met overtuiging voor de Europa League-groepsfase: het Sloveense NS Mura werd op een 1-5 nederlaag getrakteerd, het taaie Rosenborg werd zonder problemen aan de kant geschoven (0-2).

Dieptepunt
En toen brak het hoofdtoernooi van de Europa League aan... PSV gaf twee keer een voorsprong weg, haalde drie punten in zijn eerste wedstrijden en moet alle zeilen bijzetten om te overwinteren in Europa. Thuis met 1-2 verliezen van Granada, de nummer vijf van La Liga, dat kan een keer gebeuren. Maar de nederlaag bij PAOK Saloniki was onvoorstelbaar: 0-1 voor en geen vuiltje aan de lucht bij rust, vervolgens vier tegengoals in twintig minuten.

Ook in eigen land had PSV zijn mindere dagen. Tegen Vitesse zat het niet bepaald mee, maar zeker tegen Heracles hield het spel niet over. Tegen laagvliegers FC Emmen (2-1 in de laatste seconden), Fortuna Sittard (2-0) en PEC Zwolle (0-3) werd er gewonnen door PSV, dat echter absoluut niet sprankelde. De topwedstrijden zullen zich na de jaarwisseling in razend tempo opvolgen. Hetzelfde niveau als tegen Emmen, Fortuna en PEC, dat kan PSV zich in die wedstrijden niet permitteren.

Uitblinker
PSV verbaasde begin oktober de volledige voetbalwereld: Götze – ooit matchwinner in een WK-finale, u heeft het vast ergens gelezen – meldde zich opeens in Eindhoven. De 63-voudig Duits international is nog niet topfit, maar is nog altijd een geweldige speler: bondscoach Joachim Löw heeft hem zelfs weer in het vizier. Diezelfde Löw heeft ook Max al laten debuteren voor Die Mannschaft. De linksback is met zijn fraaie trap ook een aanwinst, getuige de zes assists die hij al verzorgd heeft.

De eerste indrukken van Sangaré en Fein zijn ook veelbelovend, terwijl Noni Madueke zijn status als toptalent bevestigt. Pablo Rosario heeft de rug gerecht na een moeizaam seizoen: de controleur had duidelijk moeite met zijn rol als aanvoerder, maar speelt nu een centrale rol in de plannen van Schmidt. Jordan Teze en Olivier Boscagli waren onder Van Bommel en Ernest Faber reserve-backs, maar vormen nu het centrale duo.

Dissonant
Mohamed Ihattaren en Schmidt, het is voorlopig nog geen goede match geweest. PSV is zuinig op zijn achttienjarige groeibriljant, die aan het begin van het seizoen echter flink uit de bocht vloog en zelfs van de training werd gestuurd. Een speler met zijn kwaliteiten komt uiteindelijk wel bovendrijven, maar misschien waren zijn reservebeurten wel een broodnodige wake-up call. Timo Baumgartl en Nick Viergever zitten al langer op de bank: zij zijn voorbijgestreefd door Teze en Boscagli. Jorrit Hendrix en Ryan Thomas lijken ook buiten de boot te vallen als alle middenvelders fit en klachtenvrij zijn.

En hoe moeten we Mvogo karakteriseren? De Zwitser werd gehaald als dé meevoetballende keeper in het Schmidt-systeem, maar begon zijn PSV-avontuur met twee kolossale blunders. In de daaropvolgende wedstrijden liet Mvogo bij vlagen zien dat hij wel degelijk prima kan keepen. Zijn ketsers tegen FC Groningen en FC Emmen zitten echter nog in menig achterhoofd: de roep om concurrent Lars Unnerstall is nog niet verstomd.

Prognose
Het is lastig om nu al een oordeel te vellen over de staat van PSV. De speelstijl van Schmidt is er nog niet in geslepen, maar dat is ook logisch: de trainer weet meestal pas vlak voor de aftrap wie hij überhaupt op kan stellen. De Eindhovenaren staan in de Eredivisie én in hun Europa League-poule derde. dat laatste is PSV onwaardig, maar Europese overwintering behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

Voor Schmidt is het te hopen dat hij na de interlandbreak weer kan beschikken over een grotere groep fitte spelers. Vóór de feestdagen staan namelijk nog drie Europa League-duels en de lastige uitwedstrijden tegen FC Twente en sc Heerenveen op het programma. Begin januari wachten Ajax en AZ alweer. Het coronavirus is tot nu toe PSV's lastigste tegenstander geweest, de examens op het veld komen nog.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)