Groot nieuws voor betaald voetbal: half januari proeven met publiek in stadions

Groot nieuws voor betaald voetbal: half januari proeven met publiek in stadions

13-11-2020 12:12 Laatste update: 12:32
160

Bemoedigende signalen voor de voetbalwereld: vanaf half januari kunnen er proeven in testsituaties worden gedaan om weer wedstrijden met meer publiek mogelijk te maken. Dat bevestigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan de NOS.

Keijzer heeft hierover vrijdagochtend gesproken met de evenementenbranche. Naast voetbalwedstrijden komen ook concerten met zittend publiek en bioscopen in aanmerking voor de proeven. Festivals zijn nog niet in beeld, omdat het publiek daar rondloopt.

De evenementenbranche wil samen met onderzoeksinstituut TNO en de TU Delft gegevens verzamelen over het besmettingsrisico in verschillende situaties met verschillende groepsgroottes. Het gedrag van bezoekers, de luchtkwaliteit in een gebouw, het gebruik van mondkapjes, desinfectie en de gevolgen voor kwetsbare groepen komen aan bod.

"Dit is goed voor de Nederlandse bevolking. Die snakt naar weer met elkaar naar de film of een evenement gaan", zegt Keijzer. De sector wil ook werken met een toegangsbeleid voor het publiek. Mensen moeten in ieder geval een recente negatieve PCR-coronatest hebben, schrijft de NOS.