Van der Meijde was depressief: 'Ik heb alles weggegooid, maar dat had een reden'

Van der Meijde was depressief: 'Ik heb alles weggegooid, maar dat had een reden'

15-11-2020 14:18 Laatste update: 16:46
55

Andy van der Meijde kampte tijdens zijn carrière met zware depressieve gevoelens. Dat vertelde hij zondagochtend in de talkshow van Voetbal International. Met zijn openhartige interview volgt de oud-international het voorbeeld van Gregory van der Wiel, Género Zeefuik en Ricardo Kishna.

De carrière van Van der Meijde raakte rond de tijd dat hij Internazionale verruilde voor Everton in het slop. "Mijn focus op heel het voetbal was weg, ik had er geen plezier meer in en wilde niet meer spelen. Ik had een contract, maar ook een kind dat doodziek in het ziekenhuis lag. Dat vond ik op dat moment belangrijker dan voetbal", vertelt hij.

Van der Meijde bevestigt dat hij 'zeker weten' depressief is geweest. "Kijk, ik had heel veel geld. En dan zeggen mensen: Je moet niet zeiken. Maar ik liep gewoon rond met de gedachte om mezelf van kant te maken. En dat terwijl ik net een miljoenencontract had getekend bij Everton, voor vier jaar. De eerste keer dat je op je loonstrookje kijkt, dan denk je: Wát een geld. Maar als je niet speelt en je ziet hoe de anderen plezier hebben, dan voel je je heel erg kut."

"Alles weggegooid, maar dat had een reden"
Het feit dat hij een goedbetaalde voetballer was, maakte het alleen maar ingewikkelder. "Je bent een voorbeeld voor veel mensen, vooral voor je eigen familie. Je kunt met niemand praten, het is een machowereld, dus dat is heel moeilijk. Daarom ging ik een uitweg zoeken, om maar niet in de realiteit te zijn. Dan krijg je een stempel."

"Je wordt gezien als zuiperd, mensen zeggen dat je alles hebt weggegooid", beseft Van der Meijde. "Ik heb inderdaad alles weggegooid, maar dat had een reden. Het is niet zo dat ik dat zomaar heb gedaan. Ik ben een slechte vader geweest en liet mijn vrouw en kids in de steek. Veel mensen weten niet dat ik écht in een zwarte periode zat, dat ik heel veel problemen had."

De laatste weken spraken Van der Wiel, Zeefuik en Kishna, de laatste nota bene in de show van Van der Meijde, ook openlijk over hun depressies. "Dat laat zien dat het ook gewoon mensen zijn", reageert Van der Meijde. "En er zijn veel meer spelers die met depressies lopen, maar niets durven zeggen. Ik hoop dat er nog veel meer spelers komen die zich uitspreken."