Voormalig Barça-directeur onthult: 'We konden Mbappé voor 100 miljoen euro halen'

Voormalig Barça-directeur onthult: 'We konden Mbappé voor 100 miljoen euro halen'

15-11-2020 15:57
19

Javier Bordas heeft een boekje opengedaan over de scouting van FC Barcelona. De voormalig directeur heeft diverse topspelers aangedragen die uiteindelijk niet naar Camp Nou kwamen, vertelt hij in een uitgebreid interview met Mundo Deportivo.

In 2014 beval hij de huidige Real Madrid-keeper Thibaut Courtois aan bij toenmalig technisch directeur Andoni Zubizarreta, die zelf 126 interlands had gekeept voor Spanje. "Hij koos met al zijn kennis voor Marc-André ter Stegen: dat was een goede inschatting, want hij is inmiddels de beste ter wereld", aldus Bordas. Ter Stegen kreeg in die zomer gezelschap van één concurrent: de Chileen Claudio Bravo. "Ook een heel goede keeper. Maar we hadden misschien wel Courtois én Ter Stegen kunnen halen."

Volgens Bordas was het zeker niet de eerste keer dat zijn advies in de wind werd geslagen. "Erling Braut Haaland, Dani Olmo voor twintig miljoen, Ferrán Torres, die uiteindelijk naar Manchester City is gegaan...", somt hij op. "Ik had Monchi (de meesterscout van Sevilla, red.) graag als technisch directeur aan willen stellen, Jordi Cruijff als hoofd jeugdopleidingen en Thierry Henry als assistent-trainer." Ook huidig Juventus-spits Álvaro Morata stond op het lijstje van Bordas. "Hij wilde weg bij Chelsea, ik kaartte het aan bij Josep Maria Bartomeu (de recentelijk afgetreden voorzitter, red.), hij zag het wel zitten. Het was ook zeker haalbaar, maar uiteindelijk kwam Kevin-Prince Boateng..."

Van het mislopen van Kylian Mbappé baalt hij echter nog het meest. Barça betaalde in 2017 de hoofdprijs voor Ousmane Dembélé, terwijl Mbappé voor 135 miljoen euro van AS Monaco naar Paris Saint-Germain verkaste. "Ik belde zijn vader: die zei me dat hij niet naar Real Madrid ging, omdat Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gareth Bale daar zaten. Hij zou wél naar Barcelona kunnen gaan, omdat Neymar net was vertrokken. Hij was haalbaar: we konden hem voor honderd miljoen euro vastleggen. Maar technisch directeur Robert Fernández wilde liever Dembélé. Mbappé zou te veel voor zichzelf spelen, terwijl Dembélé meer een teamspeler was."