Oranje weet eindelijk weer te overtuigen en bezorgt De Boer eerste overwinning

15-11-2020 19:49 Laatste update: 19:55
102

Het Nederlands elftal heeft zondagavond de eerste zege onder bondscoach Frank de Boer geboekt. In de Johan Cruijff Arena was Bosnië-Herzegovina een maatje te klein door goals van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay: 3-1.

Oranje had wat goed te maken na het bloedeloze gelijkspel (0-0) in de vorige ontmoeting met Bosnië. En dat was te merken: de ploeg van De Boer schoot uit de startblokken. Owen Wijndal, die met zijn sterke optreden tegen Spanje een basisplaats had verdiend, raakte binnen enkele minuten de paal met een bal die als voorzet was bedoeld.

Even later werd Oranje alsnog beloond. Denzel Dumfries bewees een snelle leerling te zijn en gaf Wijnaldum een niet te missen kans. Na amper dertien minuten was het voor de tweede keer raak. Wijnaldum scoorde opnieuw, dit keer op aangeven van Steven Berghuis. De Feyenoord-captain kopte een voorzet van Memphis Depay slim terug.

In de eerste 25 minuten was er al veel meer gebeurd dan vorige maand in Zenica. Toch had het halverwege 3-0 moeten staan. Luuk de Jong scoorde na een breedtepass van Berghuis, maar de spits van Sevilla werd om onbegrijpelijke redenen teruggefloten voor buitenspel.

Dat het zo'n leuke wedstrijd was, kwam ook door Bosnië-Herzegovina. De ploeg van bondscoach Dusan Bajevic trok geen muur op en creëerde ook mogelijkheden via Miralem Pjanic en Amer Gojak, maar had geen succes in de afronding. Kort voor rust liet Darko Todorovic zich niet onbetuigd: de Bosniër was de trucjes van Memphis zat en zette zijn noppen in de voet van de Oranje-vedette. Met een gele kaart mocht hij niet klagen.

Na levensgrote kansen voor Berghuis en Memphis na rust, was het na 54 minuten voor de derde keer raak. Memphis maakte zijn twintigste interlandtreffer met dank aan Dumfries, die voor zijn tweede assist van de avond tekende. Toch bleef het opletten voor Oranje, helemaal toen Smail Prevljak ongehinderd de 3-1 mocht maken.

Na de invalbeurten van Donny van de Beek, die was gepasseerd ten faveure van Davy Klaassen, Hans Hateboer, Quincy Promes, Patrick van Aanholt en Calvin Stengs kwam Oranje niet meer in de problemen. Door de overwinning blijven we in de race voor de Final Four van de Nations League. Dan moeten koploper Polen en Italië, die elkaar zondagavond treffen, wel nog punten laten liggen.