Oranje op rapport: vier grote uitblinkers bij langverwachte zege, 5,5 ondergrens

Oranje op rapport: vier grote uitblinkers bij langverwachte zege, 5,5 ondergrens

15-11-2020 19:54 Laatste update: 20:01
226

Na wedstrijd nummer vijf was het dan eindelijk raak voor Frank de Boer: de Oranje-bondscoach leidde Oranje tegen Bosnië-Herzegovina naar de eerste overwinning onder zijn bewind. Georginio Wijnaldum scoorde voor rust twee keer, Memphis Depay pikte in de tweede helft zijn doelpuntje mee en Oranje won het Nations League-duel uiteindelijk met 3-1. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit aan de internationals.

Tim Krul – 6,5: De doelman van Premier League-degradant Norwich City is voorlopig de beste van Nederland, nu Jasper Cillessen voorlopig uit de roulatie is. De 32-jarige Krul straalde rust uit, kwam niet in de problemen en kon niets doen aan de tegentreffer van de Bosniërs. Woensdag mag hij zich in Polen laten zien tegen een iets sterkere opponent.

Denzel Dumfries – 6,5: Als je naar zijn aanvallende bijdragen kijkt, kreeg zijn ijzersterke invalbeurt tegen Spanje een gepast vervolg: na vijf minuten leverde hij de keurige assist op de 1-0 tegen Wijnaldum, in de tweede helft liet hij ook Memphis scoren. Verdedigend liet Dumfries echter wat steekjes vallen: als de Bosniërs gevaar stichtten, gebeurde dat meestal aan zijn kant. Na een kwartier spelen liet de PSV-captain zich simpel uitspelen door Amer Gojak: het had zomaar tot de 1-1 van Miralem Pjanic kunnen leiden.

Stefan de Vrij – 6: De beste verdediger van het vorige Serie A-seizoen mag zich wekelijks meten met topspitsen als Edin Dzeko. Met diens minder illustere landgenoot Armin Hodzic had De Vrij weinig moeite. Wat hij moest doen, deed hij over het algemeen sober en kordaat. Pas bij een 3-0 voorsprong liet hij zich voor het eerst verrassen door invaller Smail Prevljak.

Daley Blind – 6,5: De Boer miste een handvol centrale verdedigers, maar kon in een wedstrijd als deze zonder zorgen een beroep doen op een voetballende verdediger als blind. De Ajacied kon zich vooral bezighouden met de opbouw en leverde een degelijke interland af. Het is echter nog maar de vraag wat zijn perspectieven zijn als iedereen fit is: centrale verdedigers heeft Oranje genoeg en op links dient Owen Wijndal zich aan.

Owen Wijndal – 8: Tot dusver dé revelatie van deze interlandperiode. Nadat hij samen met Memphis werd gewisseld, kreeg hij een knuffel van zijn teamgenoot. Een moment vol symboliek: Wijndal is een grote jongen geworden. De linksback van AZ bleef verdedigend overeind – al kwam de 3-1 van Prevljak via zijn flank tot stand – en bestreek de volledige linkerflank. Voor rust dichtte hij zelfs een gat aan de overkant toen Dumfries even uit positie was. Heeft Oranje zijn linksback gevonden, waar het de komende tien jaar mee vooruit kan?

Davy Klaassen – 6,5: Een 'pitbull', zo werd hij vooraf genoemd door Hans Kraay junior. Klaassen zat er inderdaad lekker bovenop in de duels. Knap hoe hij na drie jaar afwezigheid weer zonder problemen meedraaide bij Oranje, net zoals hij bij Ajax had gedaan.

Georginio Wijnaldum – 8,5: René van der Gijp stipte het al aan bij Veronica Inside: de manier waarop Wijnaldum van de ene positie naar de andere positie werd gedirigeerd bij Oranje, paste eigenlijk niet bij zijn status. Tegen Bosnië haalde Wijnaldum zijn gelijk en bewees hij weer zijn grote waarde als aanvallende middenvelder: met twee goals in het eerste kwartier wees hij Oranje de weg.

Frenkie de Jong – 8: Hij stond net als Wijnaldum op scherp voor Polen-uit. De captain mocht na een uurtje plaatsmaken, maar De Jong bleef de hele wedstrijd staan. Hij is nu eenmaal te belangrijk voor Oranje. Met name voor rust kon hij zich heerlijk uitleven op het middenveld: de 1-0 én de 2-0 begonnen bij hem.

Steven Berghuis – 6,5: Een prima assist op Wijnaldum, een voorassist met de hak bij de 3-0 én een beslissende pass op Luuk de Jong, die als assist had moeten tellen. Cijfermatig was het een prima avond voor de Feyenoord-aanvoerder. Het uitblijven van zijn eerste interlandgoal was echter een smetje. Dit was de ideale avond om van de hatelijke nul af te komen, zijn ploeggenoten gunden hem ook de bal, maar Berghuis was niet bepaald gelukkig in de afronding.

Luuk de Jong – 5,5: Na achttien minuten leek hij voor het eerst vrij te komen in de zestien meter: de Sevilla-spits had echter te veel tijd nodig om de bal te controleren. Als hij in zijn kracht gebruikt wordt, is De Jong een meer dan bruikbare spits: ditmaal viel hij echter uit de toon. Dat een zuivere treffer van hem afgekeurd werd én dat er geen VAR aanwezig was: het kon er ook nog wel bij...

Memphis Depay – 8,5: Na 37 minuten en een ontelbaar aantal hakjes was Darko Todorovic er klaar mee: de rechtsback van de gasten ging vol op de voet van Memphis staan. Frank de Boer had hem naar de linkerflank gedirigeerd, maar Memphis liep waar hij wilde en was met zijn crosspasses de architect van de vroege 1-0 en 2-0. Hij had weer één van die typische Memphis-avonden, waarop hij simpelweg niet af te stoppen was: de 3-0 na een klein uur spelen was een gepaste beloning.

Invallers

Hans Hateboer – 6: Kwam na ruim een uur binnen de lijnen voor Dumfries, op het moment dat de wedstrijd in feite al gelopen was. Het lijkt erop dat de back van Atalanta Bergamo de concurrentiestrijd van zijn PSV-collega verloren heeft. Hateboer heeft zijn kansen in Oranje niet gepakt en moet voorlopig geduld hebben.

Donny van de Beek – 5,5: Viel tegelijkertijd in voor Wijnaldum. De maker van de eerste twee Oranje-goals onder De Boer speelde negentig minuten tegen Spanje, maar viel buiten de basis toen het om de knikkers ging. Nota bene Klaassen, zijn opvolger bij Ajax, kreeg de voorkeur. Ze zullen het in Manchester ook gezien hebben...

Patrick van Aanholt – x: Nam in de slotfase de plek van Wijndal over en speelde te kort voor een beoordeling.

Quincy Promes – x: Kwam samen met Van Aanholt in het veld en nam de plek van Memphis over. Speelde te kort voor een beoordeling.

Calvin Stengs – x: Viel in de absolute slotfase in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)