RvC Eredivisie CV legt functie neer: 'Kwaliteit heeft verloren van emotie'

RvC Eredivisie CV legt functie neer: 'Kwaliteit heeft verloren van emotie'

16-11-2020 13:04 Laatste update: 14:09
42

De Eredivsie CV zit zonder bestuur, meldt de belangenvereniging via de officiële kanalen. Volgens de ochtendkrant is John Jaakke, voorzitter van de raad van commissarissen, weggestemd door de clubs en hebben de overige bestuurders ook hun conclusies trokken.

Jaakke fungeerde tussen 2003 en 2008 als voorzitter van Ajax en trad op 16 november 2017 toe tot de Eredivisie CV. Exact drie jaar later is er dus een einde gekomen aan dat avontuur. Volgens De Telegraaf wilden de Eredivisie-clubs niet verder met Jaakke, omdat hij onvoldoende leiderschap toonde tijdens de coronaperiode en te veel zijn eigen koers vaarde. Met name de clubs uit het rechterrijtje van de Eredivisie voelden zich te weinig gehoord door de voormalig Ajax-voorzitter: uiteindelijk stemden elf clubs voor zijn vertrek.

In een statement via de Eredivisie CV-kanalen heeft Jaakke gereageerd op het aftreden van de RvC. Meerdere Eredivisie-clubs bleken 'onvoldoende vertrouwen' te hebben, constateert hij tot zijn spijt. "De kwaliteit en de continuïteit heeft het ons inziens verloren van de animositeit en emotie", aldus Jaakke. "Er zijn goede plannen in voorbereiding. Ook over governance en besluitvorming. Desondanks wenste een aantal clubs niet te wachten op de verdere discussie daarover."

Voormalig PSV-bestuurder Peter Fossen en Oege Boonstra verklaarden zich solidair met Jaakke en hebben de RvC ook verlaten. De vergadering met de clubs was hiermee ook meteen ten einde. Het is al langere tijd onrustig binnen de Eredivisie CV: eerder dit jaar vertrok directeur Mattijs Manders, na amper één jaar in functie te zijn geweest. Hij werd opgevolgd door Jan de Jong.