Van Rhijn: 'Ik dacht: Leicester? Mwoah... Eén jaar later waren ze kampioen'

Van Rhijn: 'Ik dacht: Leicester? Mwoah... Eén jaar later waren ze kampioen'

16-11-2020 15:45
23

Ricardo van Rhijn was jarenlang de vaste rechtsback van Ajax, totdat hij voorbijgestreefd werd door Kenny Tete. De 29-jarige Leidenaar is tegenwoordig speler van FC Emmen en vindt achteraf dat hij niet 'vrij' genoeg was in zijn hoofd.

Van Rhijn veroverde in het seizoen 2011/2012 zijn plekje bij Ajax, speelde uiteindelijk 163 officiële wedstrijden en haalde ook het Nederlands elftal. Uiteindelijk stokte zijn ontwikkeling en moest hij zijn plekje afstaan aan Tete. "Eén dipje en er staan twee anderen klaar om je plek over te nemen. Zeker bij Ajax. Bij mij was dat Tete", blikt Van Rhijn terug in gesprek met het NRC. "Hij trainde vrijuit, zonder tegengas, zonder na te denken. Zoals ik zelf ook ooit bij het eerste kwam."

De achtvoudig international vindt achteraf dat hij te veel nadacht. "Dingen meer van me laten afglijden", noemt hij als voorbeeld van wat hij beter had kunnen doen. "Spelers die dat wel kunnen, worden soms als arrogant gezien, of te zelfverzekerd, maar in het voetbal is dat juist een goede eigenschap. Een goed voorbeeld vond ik Gregory van der Wiel, die vóór mij als rechtsback speelde." Diezelfde Van der Wiel onthulde recent dat hij kampt met angstaanvallen. "Had ik dus nooit achter hem gezocht. Goed dat hij en ook andere spelers zich uitspreken."

Van Rhijn had overigens een fraaie Premier League-transfer kunnen maken, vlak vóórdat hij zijn vaste stek bij Ajax kwijtraakte: Leicester City toonde interesse. "Ik dacht: Leicester… Leicester…? Mwah. Een jaar later (in 2016, twee jaar nadat The Foxes naar de Premier League promoveerden, red.) werden ze kampioen van de Premier League. Bizar, hè."