Mendes Moreira: 'Voor mijn gevoel weinig last van, maar daarna geen bal geraakt'

Mendes Moreira: 'Voor mijn gevoel weinig last van, maar daarna geen bal geraakt'

17-11-2020 16:58
11

Ahmad Mendes Moreira werd op 17 november 2019 opeens wereldnieuws: de Excelsior-aanvaller werd tijdens de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch racistisch bejegend en liep van het veld af. Hij blikt één jaar na dato terug op de geruchtmakende wedstrijd.

De 25-jarige Schiedammer verscheen na afloop van de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd hevig geëmotioneerd voor de camera. "In de amateurs (Mendes Moreira kwam eerder uit voor Excelsior Maassluis en Kozakken Boys, red.) riepen ze ook wel eens wat vanuit het publiek. Maar dan bleef het bij die ene gek. Ik had nooit verwacht dat het ooit zo heftig zou worden als vorig jaar in Den Bosch", vertelt hij aan de NOS. "Telkens als ik de bal kreeg, klonk er gefluit en gescheld. Ik had niet het idee dat ze vanuit de club of de supportersvereniging hun best deden zich daarvan te distantiëren."

Na die middag in De Vliert stond Mendes Moreira in het middelpunt van de belangstelling en kwam hij zelfs tegenover premier Mark Rutte te staan. "Ik heb hem kort gesproken. Hij liet me weten het dapper te vinden dat ik van het veld ben gestapt." Tijdens de eerstvolgende wedstrijd was zijn bijdrage echter een stuk kleiner. "Voor mijn gevoel had ik weinig last van dat incident, want op trainingen lukte alles. Maar in de eerstvolgende wedstrijd daarna tegen Volendam raakte ik geen bal. Uitverkocht stadion, werd ik in de rust al gewisseld."

Desondanks heeft de 25-jarige linkspoot nooit overwogen om te stoppen met voetballen. "Ik doe nu wat ik het leukste vind, ga door tot ik niet meer kan", aldus Mendes Moreira, die de incidenten in Den Bosch een plekje heeft kunnen geven. "Je wilt uiteraard het liefste dat het allemaal nooit was gebeurd. Ik heb het er moeilijk mee gehad. Maar ik heb er altijd aan vastgehouden dat het uiteindelijk ook positief kon uitpakken. En als mens heeft het me zeker sterker gemaakt."