Jong Oranje en Oranje in elkaars vaarwater: 'De Ligt erbij zou belachelijk zijn'

Jong Oranje en Oranje in elkaars vaarwater: 'De Ligt erbij zou belachelijk zijn'

17-11-2020 21:44 Laatste update: 21:55
27

Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi zal in het voorjaar om de tafel moeten met collega Frank de Boer. Het jeugd-EK zal namelijk conflicteren met het 'grote' EK: zowel het Nederlands elftal als Jong Oranje is al zeker van deelname.

Het EK van 2020 is door de UEFA verplaatst naar de zomer van 2021 en ook de opzet van het jeugd-EK is gewijzigd. Het in Hongarije en Slovenië georganiseerde toernooi wordt in twee bedrijven afgewerkt: de groepsfase van het jeugd-EK wordt eind maart afgewerkt, de knock-outfase vindt begin juni plaats. Jong Oranje zou op 6 juni de finale kunnen spelen, één week voordat het Nederlands elftal zijn EK aftrapt tegen Oekraïne.

Van de Looi zal dus af moeten wachten welke internationals hij tot zijn beschikking krijgt. De oud-trainer van FC Groningen en Willem II zal het bespreken met De Boer. "Als iemand basisspeler is bij Oranje, neem Matthijs de Ligt, dan praten we nergens over. Het zou belachelijk zijn hem er nog bij te willen halen natuurlijk", vertelt hij aan De Telegraaf. "Maar als jongens bij het grote Oranje een kleine rol spelen, dan moeten we bespreken wat voor hen het beste is."

Calvin Stengs geldt echter als speler die op beide toernooien zou kunnen spelen. "We snappen allemaal dat een Calvin Stengs in vorm voor ons het verschil zou kunnen maken. Dat dit soort spelers mee moet naar het EK van ons? Als hij basisspeler is bij Oranje, dan zeg ik: laat hem dan bij Oranje spelen", vindt Van de Looi.

Zowel Jong Oranje als Oranje komt woensdag nog in actie. De ploeg van Van de Looi sluit de EK-kwalificatiereeks af met een uitwedstrijd tegen Jong Portugal, het Nederlands elftal speelt tegen Polen zijn laatste Nations League-wedstrijd.