Van der Vaart: 'Geweldig, maar hij is nog niet zo ver als Frenkie de Jong was'

Van der Vaart: 'Geweldig, maar hij is nog niet zo ver als Frenkie de Jong was'

18-11-2020 17:08
77

Rafael van der Vaart twijfelt er niet over: Ajax is er de laatste jaren niet op vooruitgegaan. Dat is ook onmogelijk na het vertrek van onder meer Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Hakim Ziyech, benadrukt de 109-voudig international.

"De Ligt, De Jong en Ziyech zijn spelers van absolute wereldklasse. Die zijn niet te vervangen. Niet door Schuurs, niet door Gravenberch en niet door Antony", zegt Van der Vaart in de VARA Gids. "Het wegvallen van Donny is nog wel op te vangen, met Klaassen. Maar de passing van Ziyech was ongeëvenaard. Waarom was Promes zo goed? Dat kwam door de combinatie met Ziyech. Daarom zie je Promes nu een beetje als een grijze muis rondlopen."

"De inbreng van Ziyech wordt nogal onderschat, helemaal in combinatie met De Ligt en De Jong", vervolgt Van der Vaart. "Zo gek is het niet dat Donny van de Beek, een echte box-to-box-speler, dan veel gaat scoren. Het is jammer dat die combinatie nooit meer terug gaat komen."

De oud-speler van Ajax trekt dan ook een duidelijke conclusie. "Ajax is er absoluut op achteruitgegaan de voorbije seizoenen. Perr Schuurs ontwikkelt zich best goed, maar hij is natuurlijk geen Matthijs de Ligt. Gravenberch wordt een geweldige middenvelder, die gaat er absoluut komen, maar hij is nog niet zo ver als Frenkie de Jong was."