Zes conclusies: kamikazepiloten van Oranje, De Boer rekent af met reputatie

Zes conclusies: kamikazepiloten van Oranje, De Boer rekent af met reputatie

19-11-2020 00:00 Laatste update: 18-11-2020 23:34
86

Met een 1-2 overwinning in Polen sloot het Nederlands elftal woensdag het interlandjaar 2020 af. De Final Four van de Nations League bleef buiten bereik, maar de overwinning is toch zeer welkom. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Toch nog een lach
Oranje speelde misschien wel één van de beste wedstrijden van 2020, maar het is kwalijk dat de kansen - en het waren er veel, héél veel - lange tijd niet werden omgezet in goals. De Hollandse leeuw brulde wel, maar beet niet. Met de comeback in de slotfase sloot de ploeg van De Boer het merkwaardige interlandjaar toch nog lachend af. Ook voor de bondscoach is de overwinning bijzonder welkom.

Captain Wijnaldum
Wijnaldum is goud waard voor Oranje, ook als hij niet zijn beste wedstrijd speelt. Versierde de penalty voor de 1-1 en kopte zelf de 1-2 binnen in Chorzów, waar het Nederlands elftal in drie ontmoetingen nog nooit had gewonnen. Veelzeggende statistiek: Wijnaldum maakte acht van de laatste vijftien Oranje-goals.

De Boer toont moed
Zoals wel vaker boog Oranje in de slotfase een achterstand om in een zege. Dat was ook een beloning voor De Boer, die afrekent met zijn reputatie dat hij zijn teams risicoloos en saai breedtevoetbal laat spelen. Want de bondscoach koos voor een offensieve opstelling en wisselde ook nog eens aanvallend om de drie punten uit het vuur te slepen.

Kamikazepiloten
Het strijdplan van De Boer heeft tegelijkertijd een keerzijde: keer op keer ligt het achterin open bij Oranje. Het grootste pijnpunt na drie wedstrijden in een week is de welbekende restverdediging. Zonder defensieve leider Virgil van Dijk trekt Oranje als een stel kamikazepiloten naar voren, waardoor de organisatie totaal zoek is. Werk aan de winkel.

Hateboer zakt door het ijs
Hans Hateboer kan niet terugkijken op een geslaagde interlandweek. Twee keer begon hij in de basis, maar Denzel Dumfries streeft hem aan alle kanten voorbij. Zoals de Poolse aanvaller Kamil Jozwiák woensdagavond ook te sterk was. Aan alles is te zien dat Hateboer zich niet op zijn gemak voelt. Hij mist een controlerende middenvelder en extra centrale verdediger die zijn rug hebben, zoals bij Atalanta Bergamo.

124 Oranje-loze dagen
De groepsfase van de Nations League is voorbij. Niet Nederland, zoals in de vorige editie, maar België, Spanje, Frankrijk en Italië plaatsen zich voor de Final Four, dat in 2021 in Italië zal plaatsvinden. Over 124 dagen speelt Oranje pas weer een interland, als de WK-kwalificatiecyclus van start gaat. De loting is op 7 december in Zurich. We zitten in Pot 1.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)