'Nederland ging direct in de derde versnelling en schakelde nauwelijks bij'

19-11-2020 06:30
28

Voorafgaand aan Polen-Nederland was het serieus crisis in Warschau en omstreken: de Polen hadden een kansloze nederlaag tegen Italië moeten slikken en sterspeler Robert Lewandowski nam bondscoach Jerzy Brzeczek openlijk onder vuur. Tegen Oranje kreeg het team echter weer wat kleur op de wangen. VoetbalPrimeur maakt een rondje langs de Poolse media.

Gazeta Wyborcza zag Polen eerder deze interlandperiode weggespeeld worden door Italië en was aangenaam verrast door de openingsfase tegen Nederland. 'Schoten op doel, aanvallen via de vleugels, combinatiespel op de helft van de tegenstander... Polen startte de wedstrijd met bravoure, iets wat we tegen Italië geen moment gezien hebben.' Genoeg voor een puntje was het echter niet. 'De penalty in aanloop naar de 1-1 was makkelijk gegeven, maar Nederland had toen al de overhand en had het middenveld in handen. Wijnaldum beroofde Polen uiteindelijk van een punt, maar de ploeg had er in elk geval een wedstrijd van gemaakt.'

Dat zag ook Przeglad Sportowy. 'Het lijkt erop dat Brzeczek toch nog rustige feestdagen tegemoet gaat. Polen verloor opnieuw, maar liet tenminste niet zo'n dramatische indruk achter als eerder deze interlandperiode.' Dat er uiteindelijk verloren werd, was volgens de sportkrant geen ramp. 'Na vier minuten werd al duidelijk dat het niet zo slecht zou zijn als tegen Italië. Nederland koerste in Chorzów lange tijd op een nederlaag af, maar waren sterker: dat ze twee doelpunten in de slotfase maakten, was verdiend.'

Ook Rzeczpospolita putte moed uit de eerste minuten van de wedstrijd. 'Kamil Józwiak sprintte vanaf de middenlijn richting het doel en schoot via de paal binnen. Polen kwam al na vijf minuten op voorsprong: de droom van een eerste zege op Nederland in veertig jaar werd serieus. We hadden al meer gezien dan in negentig minuten tegen Italië.' Die overwinning kwam er echter niet, weten we. 'De Poolse verdediging kon de aanvalsgolven eigenlijk niet aan, maar had lange tijd geluk. Tot aan minuut 77.'

Die laatste conclusie werd ook getrokken door Gazeta Sport: de sportkrant zag hoe het tij al snel begon te keren na de 'geweldige' 1-0 van Józwiak en het schot tegen de paal van Przemyslaw Placheta. 'De Nederlanders drongen aan en kwamen langzaam maar zeker dichterbij. Vooral Wijnaldum was erg actief, maar hij miste twee prima kansen. De Nederlanders verdienden een doelpunt, maar konden hun kansen niet verzilveren. Het geluk van de Polen raakte echter op: uiteindelijk werd er verloren van Nederland, maar het spel was een stuk beter dan tegen Italië.'

Een ander geluid was afkomstig van Fakt. 'Nederland perste het absoluut maximale resultaat uit deze wedstrijd', zo vatte het medium de wedstrijd samen. Het medium kwam met een opvallende analyse van Oranje op de proppen. 'De gasten gingen vanaf de aftrap in de derde versnelling en schakelden nauwelijks bij. Het was vooral in de openingsfase overduidelijk welke spelers voor hun plek vochten en welke spelers bezig waren aan een veredeld trainingspartijtje. Na rust lag het tempo nauwelijks hoger en vroeg Nederland bij vlagen om een tweede tegengoal. Polen verdiende minstens een punt, maar Nederland won toch, dankzij twee blikseminslagen in de slotfase.'