Zlatan botste met Van der Vaart: 'Als hij dat nog eens doet, hak ik zijn hand af'

Zlatan botste met Van der Vaart: 'Als hij dat nog eens doet, hak ik zijn hand af'

19-11-2020 13:46
88

Zlatan Ibrahimovic had in zijn tijd bij Ajax weinig op met de mondige spelers uit de Amsterdamse jeugdopleiding. Toenmalig teammanager David Endt weet nog goed hoe het schuurde tussen de Zweed enerzijds en spelers als Rafael van der Vaart anderzijds.

"Hij ergerde zich aan hen", vertelt Endt in de Ajax Podcast over Ibrahimovic. "Het waren jonge spelers die uit de jeugdopleiding de kleedkamer inkwamen en ze hadden een grote mond. Hij raakte geïrriteerd en zei: die kleine jongens weten niet waar het leven om draait. Hij was slechts negentien, maar dacht al zo. Hij raakte geïrriteerd en er groeide een afstand tussen hen. Hij liet in de kleedkamer ook zien dat ze niet met hem moesten spelen."

De bom barstte in 2004, toen Ibrahimovic teamgenoot Van der Vaart blesseerde tijdens een interland tussen Zweden en het Nederlands elftal. De technische staf van Ajax belegde een gesprek met de selectie. "Rafael klaagde over het gedrag van Zlatan, die een beetje buiten de groep zat. Het was een situatie die je kon beschrijven als: Zlatan tegen de rest van de wereld", aldus Endt. "Er hing een groot negatief sentiment rond hem, welke werd gestimuleerd door de pers. Iedereen leek de kant van Rafael te kiezen."

Alleen Sneijder had begrip voor de Zweedse spits tijdens het bewuste gesprek. "Op een gegeven moment vroeg ik aan Wesley, een goede vriend van Rafael, wat hij van hem vond en hij zei: Zlatan heeft een punt, hij is een geweldige gozer. Ik keek naar Rafael en die kromp ineen: Wes helpt mij niet... Wesley herkende het echte leiderschap van de grote man van de straat, die bereid was om te vechten."

Tijdens het bewuste gesprek was het laatste woord aan Ibrahimovic. "Zlatan stond op en was heel direct en indrukwekkend: Als hij (Van der Vaart, red.) ooit nog zo over mij praat zonder het direct tegen mij te zeggen, dan hak ik zijn hand eraf. Er ontstond een grote stilte. Iedereen was onder de indruk. Hij gebruikte grote woorden, maar iedereen wist: hij is in staat om het te doen."