Eredivisie in 'wurggreep': 'Sommige clubs vonden mijn Ajax-achtergrond bedreigend'

Eredivisie in 'wurggreep': 'Sommige clubs vonden mijn Ajax-achtergrond bedreigend'

20-11-2020 07:02 Laatste update: 07:14
62

Wantrouwen breekt het Nederlandse voetbal op. Dat stelt John Jaakke, die deze week werd weggestemd als voorzitter van de raad van commissarissen van de Eredivisie CV. Dat had alles te maken met zijn Ajax-achtergrond, aldus Jaakke.

Jaakke fungeerde tussen 2003 en 2008 als voorzitter van Ajax en trad op 16 november 2017 toe tot de Eredivisie CV. Exact drie jaar later kwam er een einde aan dat avontuur. De Eredivisie-clubs wilde niet verder met Jaakke: uiteindelijk stemden elf clubs voor zijn vertrek. De andere commissarissen Peter Fossen en Oege Boonstra trokken daarop ook hun conclusies.

Wedden

Meer odds

"Dit is heel slecht voor het betaald voetbal", concludeert Jaakke in gesprek met NRC. "In een periode waarin je als sector grote problemen hebt, de stadions leeg blijven, de kas leeg raakt en in gesprek bent met Den Haag, geef je hiermee geen goed signaal af. Niet het algemeen belang maar het eigen belang wordt vooropgesteld."

Jaakke lag naar verluidt niet goed bij meerdere Eredivisie-clubs. "Het feit dat ik een Ajax-achtergrond heb, vonden sommige clubs een bedreiging", zegt hij daar zelf over. Jaakke wordt in de wandelgangen een gebrek aan leiderschap verweten, maar kreeg dat nooit rechtstreeks te horen. "Het zijn soms vergaderingen waarvan je zegt: jongens, is dit nou energizing? Het is vaak bloedeloos."

Jaakke stelt dat de Eredivisie CV zichzelf in een 'wurggreep' houdt, omdat elke beslissing door een vijfzesde meerderheid bekrachtigd moet worden. Eigenbelang geeft vaak de doorslag. Vooral kleinere clubs voelden zich miskend door Jaakke. "Dat kan. Maar kom als kleinere clubs dan met een voorstel. Ga de discussie aan. Zeg dan: we willen ook een commissaris. Ga niet wijzen naar de grote clubs, zoals nu gebeurt."

"Er werd gezegd: Peter Fossen zit er namens PSV, John Jaakke heeft een Ajax-achtergrond, Jan de Jong is voormalig Feyenoord-directeur. Dat klopt, maar zeg dan: wij willen die persoon benoemen. Nog nooit één voorstel gezien. Nooit heeft iemand ons gevraagd om een gesprek", aldus Jaakke. "Sommige clubs moeten echt in de spiegel kijken."