Oranje mijdt toplanden: dit is de route richting het WK van 2022 in Qatar

Oranje mijdt toplanden: dit is de route richting het WK van 2022 in Qatar

20-11-2020 10:19
43

Oranje weet na de afgelopen interlandperiode dat het een aantal sterke landen zal ontlopen bij de loting voor de WK-kwalificatiepoule. Op 7 december wordt bekend tegen wie het Nederlands elftal kwalificatie voor het eindtoernooi in 2022 in Qatar zal moeten afdwingen.

Het gelijke spel tegen Spanje en de zeges op Bosnië en Herzegovina en Polen hebben ervoor gezorgd dat Oranje één van de beste tien Europese ploegen is op de FIFA-wereldranglijst. Daardoor heeft het team van bondscoach Frank de Boer een beschermde status op de loting voor de WK-kwalificatie en ontloopt het heel veel sterke landen. Daartoe behoren bijvoorbeeld België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

Omdat Oranje de Final Four van de Nations League niet gehaald heeft, kan het in oktober van 2021 extra kwalificatiewedstrijden spelen en zal het in een poule van zes geplaatst worden. In maart van het volgend jaar wordt er begonnen met de kwalificatiereeks en de tien groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK. De tien nummers twee gaan samen met de twee beste groepswinnaars uit de Nations League in duel voor de laatste drie tickets. Dat doen ze via de play-offs.

Pot 1: België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Italië, Spanje, Denemarken, Kroatië, Duitsland en NEDERLAND.

Pot 2: Zwitserland, Polen, Wales, Zweden, Oostenrijk, Oekraïne, Servië, Turkije, Slowakije en Rusland.

Pot 3: Hongarije, Roemenië, Ierland, Noorwegen, Tsjechië, Noord-Ierland, IJsland, Schotland, Griekenland en Finland.

Pot 4: Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië, Bulgarije, Israël, Wit-Rusland, Georgië en Luxemburg.

Pot 5: Cyprus, Armenië, Azerbeidzjan, Faeroër, Estland, Kazachstan, Kosovo, Litouwen, Letland en Andorra.

Pot 6: Malta, Moldavië, Liechtenstein, Gibraltar en San Marino.