'Ajax heeft de beste opleiding van Europa, je merkt altijd een beetje verschil'

'Ajax heeft de beste opleiding van Europa, je merkt altijd een beetje verschil'

20-11-2020 12:51 Laatste update: 13:58
147

Urbain Haesaert, scout van Ajax, bestempelt de jeugdopleiding van de Amsterdammers als de beste van Europa. De Belg was eerder ook werkzaam bij Anderlecht en zegt dat ze daar nog wat kunnen leren van Ajax.

De teambegeleiders die Ajax heeft zijn volgens Haesaert een goed voorbeeld. "Dat zijn persoonlijkheden die verbaal sterk zijn en de schakel vormen tussen de ouders en de trainer en tussen de speler en de trainer", zegt de ervaren scout tegen Sporza. "Ajax is een model om naar op te kijken in heel Europa, daar is de beste opleiding van Europa."

Ook de spelwijze die er in Amsterdam in wordt geslepen kunnen de Belg bekoren. "Bij Ajax zijn de pass- en trapvormen er altijd. Net als tweebenig zijn. De aanname is heel belangrijk: het spel zien, denken en spelen in de kortst mogelijke tijd. Want dat is het: het spel versnellen. Een grote speler ziet voor zijn aanname al welke speler vrij is, waar hij de bal kan spelen en waar hij hem kan terugvragen."

Haesaert vergelijkt dat met de stand van zaken bij Anderlecht, wier jeugdopleiding de laatste jaren ook veel goede spelers voortbrengt. "Je moet altijd voorwaarts denken en een aspect daarbij is het terugvragen van de bal in de diepte, niet breed of achteruit. Bij Anderlecht zie je deze zaken ook wel, maar Ajax maakt daar toch nog altijd een beetje het verschil."